Polisen har granskat särskilda åklagarkammarens utredning av insatsen i vintras. Även om man med facit i hand kan anse att andra beslut skulle ha tagits är det alltså ingen enskild tjänsteman har brutit mot de egna föreskrifter och regler till den mån att de ska få disciplinära påföljder, det säger Gunnar Edeland, chef för polisens grupp för skiljande- och disciplinärenden i Stockholm.

Relaterat: Kritik mot polisen efter Sävsjötragedin: ”Polisen har en plikt att rädda liv”

– Vi har tittat på åklagarens utredning och tittat på om om någon har brutit mot föreskrifter eller gjort någonting annat som ska ge diciplinpåföljder och vi kan inte se att de gjort det i den mån att det ska anses som tjänstefel.

Ärendet är dock inte avslutat ännu, nästa steg är att polisregion öst får se över hur resurser har fördelats vid insatsen och om någonting kan göras annorlunda i framtiden.

Relaterat: Polis tackade nej till sökhjälp – kvinna dog

– Nu får polisregion öst se över sin del i detta och om man har fördelat resurser på rätt sätt. Jag förutsätter att man drar lärdomar av det här men av det som vi har granskat kan vi inte se att några direkta fel har gjorts, säger Gunnar Edeland.

Insatsen har ju fått en del kritik, bland annat har kompetensen på de som styrde insatsen ifrågasatts. Vad är det som gör att man ändå inte anser att någon har gjort fel?

Relaterat: Polisen frias efter tragedin då kvinna frös ihjäl

– Jag vill inte gå in i detalj på vad som kunde ha gjorts annorlunda men det är ingen som har gjort direkta fel. Sedan har man gjort bedömningar som i efterhand visat sig både olämpliga och mindre genomtänkta men inte till den grad att de kan räknas som tjänstefel och ska ge en disciplinpåföljd. Och det är det som vi har granskat.

Annons

Relaterat: Efter tragedin – flickans fötter fick amputeras
Relaterat: Mamman inte längre misstänkt efter vintertragedin
Relaterat: Sävsjötragedin: Polisens arbete ska granskas efter kritiken – uppgifter: Flera hundpatruller i tjänst men ingen kontaktades
Relaterat: Polischefen: ”Vi har flera poliser som inte mår bra av hur det slutade”
Relaterat: Gåtfulla familjetragedin: Här hittades kvinnan – barnen överlevde