I biblioteket i Sävsjö var det helt tyst i väntan på att Inger Littberger Caisou-Rousseau från Sävsjö och Hilbert Björkdahl från Björköby skulle ta plats framför publiken. På ett litet bord intill en fåtölj låg flera böcker prydligt uppradade – alla skrivna av Kazuo Ishiguro, översatta till svenska. Sju romaner och en novellsamling har han hunnit med än så länge.

– Och han sägs vara på god väg med en ny roman, avslöjade Inger Littberger Caisou-Rousseau.

Annons

Den knäpptysta skaran åhörare fick slå följe med duon på en tidsresa långt innan årets Nobelpristagare tillkännagavs. Inger Littberger Caisou-Rousseu läste om en tystlåten plugghäst som blev den självklara ledaren i musiken, och som faktiskt likt förra årets Nobelpristagare även skriver låtar. Bland annat till jazzsångerskan Stacey Kent.

Efter att ha läst engelska och filosofi på universitetet jobbade Ishiguro på en inrättning för hemlösa, där han träffade den socialarbetare som senare blev hans fru. Kursen i kreativt skrivande kom senare, och intagningsverket hade titeln "Potatis och älskare". Det, och mycket mer, berättade Inger Littberger Caisou-Rousseu om, som gjort en djupdykning i författarens historia som lett vägen till det prestigafyllda priset.

Med lite hjälp från Hilbert Björkdahl slukades åhörarna upp i själva texterna. Bland annat läste han upp stycken ur genombrottsromanen "Återstoden av dagen" som även blivit en hyllad filmatisering, och "Never let me go" som beskriver ett ganska ovanligt internat där barnen är kloner och blivande organdonatorer.

Hela tiden visade publiken sin tysta uppmärksamhet. Det enda som hördes utöver Hilberts gestaltning av olika karaktärer var de enstaka tåg som hördes passera längre ner på gatan.