Foderbristen till följd av sommarens torka har gjort att många djurägare känt sig tvungna att ta fler djur än vanligt på slakt då fodret inte räcker till. Slakterierna går på högtryck men en nedgång av efterfrågan på kött har gjort att man nu inte kan ta emot fler djur förrän efterfrågan ökar igen. Stefan Gustafsson (KD), kommunstyrelsens ordförande i Sävsjö, har därför jobbat för att kommunen ska försöka stötta lantbruket med att prioritera inköp av svenskt kött under hösten och våren.

– Det finns en risk att djuren annars går på destruktion och alltså inte alls tas tillvara på. Vi har pratat med flera lantbrukare som är oroade och därför kände vi att vi behöver göra vad vi kan för att hjälpa dem. Konsekvensen annars skulle kunna bli att jordbruk avvecklas.

Relaterat: Kommunalrådet informerade sig om läget efter sommaren

Hur löser man det praktiskt med de upphandlingar som kommunen har?

– Vi har duktig och kreativ personal inom kosten som får välja rätter där det går att använda svenskt kött. Det är något vi får jobba lite med men det ska gå och ändå hålla de upphandlingar vi har.

Stefan Gustafsson säger att detta gäller alla kommunens livsmedelsinköp framöver och att fokus ligger på nötkött eftersom det är betande djur som betyder mest just nu.

Sävsjö kommun har beslutat att man fram till halvårsskiftet 2019 kommer att prioritera svenskt kött i kommunens kök.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

– Jag ser gärna att vi alltid prioriterar så här men detta är en satsning som gäller fram till halvårsskiftet 2019 när det finns nytt gräs att skörda. Efter det får vi göra en utvärdering och se.

Annons

Stefan Gustafsson uppmanar även livsmedelsbutiker att göra likadant och ser kommunen som ett föredöme att välja mer lokalt.

Relaterat: Sävsjö kommun öppnar grönområden - för lantbrukarna

– Vi kommer under hösten att dra igång någon sorts "handla lokalt-kampanj" också. När det gäller Svenskt kött är det extra bra eftersom det har högre kvalité och innehåller mindre antibiotika.

Kommunstyrelsens arbetsutskott tittade även på att utöka samarbetet med närliggande kommuner om källsortering och beslutade att kommunen inte ska göra anspråk på sådant som uppfinns eller utvecklas inom kommunen. Anledningen är att man vill "stimulera till att idéerna utvecklas och kanske i några fall kan bli grund för ett nytt företag" skriver Stefan Gustafsson i en kommentar till beslutet.