Femårsjubileet pågår passande nog under fem dagar, 2–6 november. Men bortsett från en visning av Aschanska gården i Eksjö på söndagseftermiddagen är kulturfestivalen för Höglandets del över i och med lördag kväll, 5 oktober.

Innan dess hinner garanterat mycket att hända.

Bästa uppladdningen utgörs av onsdagens kulturlunch med Pälle Näver-tema på Eksjö stadsbibliotek. Där utlovar Pälles sonson Pär-Olof Högstedt och trubaduren Björn Pettersson en resa in i Pälle Nävers liv och värld.

På onsdagskvällen är det sedan dags för en av festivalens höjdare, nämligen en skivsläppskonsert med tv-aktuella Emilia Amper, världsmästare på nyckelharpa, i Eksjö kyrka (repris i Asa kyrka fredag kväll). Emilia räknas som en av Sveriges just nu framgångsrikaste folkmusiker med Grammy-nomineringar i både Sverige och USA.

Parallellt under onsdagskvällen pågår kaffeprovning på Hjärtlandagården med Marcus Bornold strax söder om Sävsjö.

Mycket i Sävsjö

Torsdagen den 3 november börjar på Höglandet med en kulturlunch i Sävsjö kulturhus. Kriminalinspektör Simon Häggström berättar om sin bok ”Skuggans lag”. Där visas också utställningen ”Hemlängtan” sammanställd av Sävsjöflickorna och hembygdsföreningen.

På torsdagskvällen ansluter även Sävsjö handel med öppna butiker och marschaller som lyser upp centrum samtidigt som Dramatens Romeo & Julia-kör hörs i det fria innan det är dags för körens kvällskonsert ”Hemlängtan” på Kulturhuset.

Annons

I Eksjö bjuds det under torsdagen på ny kulturlunch, denna gång på Eksjö museum med medverkan av Meg Nömgård, verksamhetsledare på museet Sagobygden i Ljungby.

von Brömssen

Fredagen domineras sedan, för Eksjös del, av afrikanska rytmer. Senegalesiska gruppen Begue Afia leder en workshop i afrikansk dans för barn och vuxna på Vuxenskolan. I skymningen arrangeras sedan en suggestiv vandring i marschallernas sken upp till Skuruhatt, ackompanjerad av afrikanska trummor.

Däremellan blir det kulturlunch med Vildhjärta Maria Westerberg som täljer och förtäljer på Eksjö museum.

I Sävsjö arrangeras under fredagseftermiddagen kulturmys och matmarknad i Forssa kvarn med lokala matproducenter och hantverkare och trubaduren Jonathan Granefelt bland andra.

Annars är nog kvällen i Stenberga fredagens höjdarupplevelse. Byn är upplyst, där finns mattält och servering och i Stenberga kyrka bjuder Tomas von Brömssen först på konserten ”von Brömssens blandning” med musik, poesi och allvar i salig blandning ihop med Friiskvartetten.

Därefter väntar berättelser av Pälle Näver med von Brömssen och Pär-Olof Högstedt i den historiska miljön på Salshult.

Vetlandafokus

Under lördagen blir det fortsatt fokus på Vetlanda. Först med ”Romeo & Julia-kören och Hvetlanda skvadron av Smålands husarer på Thuressons loge i Tångerda vid lunchtid. Samtidigt startar akrobatföreställningen ”Rörelse!” av Ici performance hos Ramoa i Ramkvilla.

På Wallby säteri dukas det upp med jazz till middag på kvällen. 30-årsjubilerande saxofonkvartetten Rollin' Phones lovar jazz på svenska i Jan Johanssons anda, musik ur Bernsteins West Side Story med mera.

Under lördagen ljussätts också hembygdsparken i Stockaryd. Där får den jubilerande hembygdsföreningen draghjälp av två dagföreställningar med fängslande berättelser förmedlade av Meg Nömgård från Sagomuseet i Ljungby.