Trasslig ekonomi fick den medelålders kvinnan att, enligt egen utsago, sätta sig vid skrivbordet och kopiera, klippa och klistra för att framställa falska fakturor gällande vård av en häst hon hade hand om. De oriktiga alstren skickades till Agria som skadeärenden och försäkringsbolaget betalade i omgångar ut runt 3 500 kronor i ersättning.

Annons

Bubblan sprack när Höglandskvinnan inkom med krav om ersättning på 10 508 kronor för behandling av hästens hov och ben på djursjukhus. På försäkringsbolaget blev man fundersam när man såg fakturan och tog kontakt med djursjukhuset för att försäkra sig om allt stod rätt till. Vid den kontroll som genomfördes stod det snabbt klart att besöket på kliniken var påhittat och fakturan ett falsarium.

”Det var så jävla dumt. Jag har svårt att tänka mig att jag gjort detta”, förklarade kvinnan spontant, enligt förundersökningen, i det polisförhör, där hon erkänner sig skyldig till de brott hon utreds för. Samtidigt betonar hon att hon är en annan människa idag och att det inte kommer hända igen. Hon känner sig mer trygg i sitt liv och sig själv.

Kvinnans syfte med den faktura som ledde till att samtliga brott uppdagades var att få pengar till skulder, nöjen samt en resa med en nära anhörig.

Hon ställs nu inför skranket vid Eksjö tingsrätt åtalad för tre fall av urkundsförfalskning, två fall av bedrägeri och ett fall av försök till bedrägeri.