Räddningstjänsten var på plats sex minuter efter larmet vid båda fallet. Fastighetsbolagets regionchef berömmer insatserna.

Räddningschef Bertil Fång, som höll i trådarna för eftermiddagens pressträff, uppgav att två lägenheter är avspärrade i nuläget.

– Alla andra boende har kunnat återvända till sina bostäder.

En brand startade under tisdagskvällen i en lägenhet på Beckhemsvägen i Tranås. Polisen misstänker mordbrand och senare under kvällen anhölls en person, skäligen misstänkt för att ha anlagt branden. En kvinna skadades i samband med händelsen och fördes till sjukhuset med är nu utskriven och mår bra.

43 personer är skrivna på adressen, och alla som var hemma fick lämna byggnaden med hjälp av polis och räddningstjänst. De boende uppmanades att bege sig till Stoerydsskolans gymnastiksal för att registrera sig.

Enligt uppgifter från platsen fick de boende klartecken att återvända till sina bostäder vid 21.30-tiden.

Bara några timmar senare, vid 04-tiden på onsdagsmorgonen, larmades SOS om att det brann i ett närliggande hyreshus. När räddningstjänsten kom fram till platsen kunde de konstatera att det brann i byggnadens källare.

Annons

På grund av rökutvecklingen från branden så evakuerades samtliga boende till en närliggande skola. Det var förövrigt samma skola som de boende i den byggnad som brann under tisdagskvällen evakuerades till.

Säkerheten skärps

Fastighetsbolagets regionchef, Jens Berglund, berättar att man nu kommer skärpa säkerheten i området.

— Vi kommer utöka sonderingen av Securitas och det görs från och med ikväll, säger Berglund.

Polisens insatschef Andreas Fyhr fanns på plats under konferensen och berättade att man inlett en förundersökning för grov mordbrand gällande den första branden. Man har en misstänkt, en man i 50-årsåldern hemmahörande i Tranås.

— Mannen är inte känd av polisen sedan tidigare, säger Fyhr.

Det var efter vittnesuppgifter till polisen som man kunde gripa och sedermera anhålla den misstänkte.

— Vi har hört vittnen och grannar, men jag går inte in på hur eller var, säger Fyhr.

Enligt Fyhr ska man även försöka öka bevakningen i området.

Inget samband

I nuläget ser man inget samband mellan den första och den andra branden och man har inte någon misstänkt för branden som utbröt på onsdagsmorgonen. Det genomförs en teknisk undersökning på platsen just nu.

Den kvinna som fick föras till sjukhus med rökskador efter den första branden har fått lämna sjukhuset.

— Hon har skrivits ut och är vid god hälsa, säger Berglund.

Räddningschef Bertil Fång uppger att fastighetsbolaget Balder kommer att lämna ytterligare information till sina hyresgäster under onsdagskvällen.