BASKET Veronika Mirkovic är just nu ute på ett riktigt spännande äventyr. Hon prövar sina vingar genom att studera och spela basket långt hemifrån.

– Min skola heter Colorado State University och ligger i staden Fort Collins i Colorado. Jag har länge funderat på hur jag ska ta "nästa steg" i min karriär och det var ungefär för ett år sedan som jag fick upp ögonen för USA, dels för att min dåvarande coach hade lite kontakter men framför allt för att äldre spelare som jag spelat med på Sanda och i landslaget åkte över för att spela här, skriver Veronika Mirkovic.

– Jag har under året haft kontakt med ett antal coacher från USA som varit intresserade av mig, men det var inte förrän efter EM i sommar som jag verkligen bestämde mig för att flytta.

En av Veronika Mirkovics coacher, som hon har nu, var i Italien och kollade på Nässjötjejen (och några andra spelare) i somras och efter det ville de verkligen att hon skulle komma till USA.

– Det var inte riktigt så att jag sökte skolor utan man kommer till den skolan som vill ha dig som basketspelare, ungefär, fortsätter Mirkovic.

I slutet av juli bestämde sig så Veronika Mirkovic för att ta chansen.

– Knappt en månad senare var allting klart och den 26 augusti åkte jag för första gången till USA. Det går cirka 30 000 elever här på min skola. Lagets namn är samma som skolans, men vi kallas också Rams då djuret Ram är vår maskot. Utbildningen är på fyra år men jag tar en dag i taget, just nu känns allt i alla fall jättebra.

– Livet är väldigt annorlunda här borta, människor är mer utåtriktade och sociala, allt är större. Du kan i princip bestämma vad du önskar äta varje dag då våra cafeterior har allt.

Och Mirkovics skola har fina resurser.

– Vår skola är väldigt rik vilket resulterar i att vi basketspelare blir väldigt bortskämda; vi får nya kläder hela tiden, vi får våra träningskläder tvättade efter varje träning, och vi har många tränare vilket gör att man kan få mer individuell hjälp. Vidare har vi ett kylskåp i vårt omklädningsrum där man kan ta mat, och vårt omklädningsrum består av fyra delar.

Men samtidigt är det en krävande miljö.

– De är ju väldigt höga krav på oss också. Vi måste alltid jobba hårt i både skolan och på basketplanen/styrkerummet.

– Visst kan det vara tufft men om man ger hundra procent får man hundratio procent tillbaka, skriver Veronika Mirkovic till tidningen.