”Nu har man varit på skolavslutning i en av Sveriges vackraste kyrkor Norra Sandsjö kyrka där skotthålen i dörren sen vi försvarade oss från danskarna finns kvar” börjar ett personligt inlägg på Facebook på skolavslutningsdagen.

Sedan påstår personen som skrev att ”i dag var korsen nedplockade och sånger på arabiska sjöngs”.

Gick därifrån

Personen skriver, följt av svordomar och tillmälen, att han inte var ensam som gick ut därifrån.

Snabbt delades inlägget av hundratals personer och kommentarerna var bittra och hatiska, inte minst mot att det sjöngs på arabiska, men också mot att korsen hade plockats ner – vilket alltså inte var sant.

Kyrkan har svarat på ursprungsinlägget med följande:

Annons

”Det har kommit till vår kännedom att det florerar ett inlägg på Facebook om årets skolavslutning. Med anledning av detta vill vi förtydliga att varken kors eller kristna symboler var övertäckta eller bortplockade. Vi sjöng många sånger och psalmer varav en av dessa sånger sjöngs på arabiska av en förberedelseklass. I vår kyrka sjunger vi sånger och psalmer från en rad olika länder och på olika språk och vi gör inte undantag för några språk”.

Medvetet gjort

”Det här var en medveten lögn, med en agenda bakom”, skriver en person som kommentar till det hela.

Lotta Olsson, komminister, var med på skolavslutningen.

Vad tycker du om detta, Lotta Olsson?

— Det blir precis som du skriver tydlig hur snabbt det sprids på nätet, Det blir också tydligt vilka enorma krafter det ligger i det här, och rädsla, stark rädsla och vrede. Det är viktigt att vi bemöter det på ett korrekt och sanningsenligt sätt.

— Jag vill inte på något sätt och vis spä på rädslan, inte spä på motsättningarna, utan tvärtom. Ingen mer polarisering!

Väcker oro

Detsamma menar Patrik Windestål, som är vikarierande kyrkoherde. Vi nådde dem båda mitt i ett personalmöte om hur de skulle bemöta det som spridits.

— Det väcker oro. De som håller med den här personen, de hatar redan. Men det väcker rädsla hos andra. Och det blir en snöbollseffekt som är otrolig. Det sjöngs en arabisk sång på en av tre skolavslutningar, sedan talar folk om att hela avslutningen var på arabiska, utan att fråga oss som vet bättre hur det var, menar kyrkoherden.

Mer läsning: Gå inte på alla rykten