Att studenter super och stökar hör man ofta. Men på studentkårens klubb Akademien har man de senaste åren försökt få ner supandet - med gratis läsk och vatten.

– Det märks tydligt på gästerna. Särskilt på vår after work. Då dricker de flesta läsk. Det var blivit mer städat och vi har fått en bättre kontroll över drickandet, säger Rickard Bagge, som är ansvarig för studentklubben.

Oordning på klubben

Bakgrunden till gratisinitiativet, som infördes 2010, var att man ville uppmuntra besökarna att dricka alkoholfritt. Redan 2007 anställde man krögaren Fredrik Kroon, för att få ordning på problem inom akademin.

– Han fick Akademien att upprätthålla lag och ordning. Så var det uppenbarligen inte innan, säger Rickard Bagge.

250 000 kronor

Läsken och flaskvattnet betalar verksamheten själv med egna medel. En kvarts miljon säger sig verksamheten lägga på gratisläsken varje år.

 

Finns det inte en risk att studenter går dit med gratis inträde för att dricka gratis. Hur tjänar ni pengar då?

– Det ingen större risk. Men det är klart, om alla 8 000 studenter skulle få för sig att gå till Akademien och dricka läsk blir det lite jobbigt för oss. Då skulle läsken ta slut.

För initiativet får man nu IQ:s diplom, som i onsdags delades ut av Ulrika Pohlhall, så kallad "IQ-inspiratör" och medarbetare på Systembolaget.

– Det finns några andra klubbar som har gjort samma sak, men Jönköpings studentkår ligger i framkant. Studenter dricker mycket, kanske är det för att det inte finns så mycket att göra i en mindre stad, säger hon och pratar om att det måste sluta att vara ett aktivt val att inte dricka.

IQ