Sävsjö kommun kan den 13 mars få en utmärkelse av Lantbrukarnas riksförbund, LRF, för "innovativ svensk matupphandling" för beslutet att ändra sina matinköp och bara satsa på svenskt kött. På fredagen fick kommunen beskedet och kommunstyrelsens ordförande, Stefan Gustafsson (KD), tycker att nomineringen är glädjande.

Relaterat: Kommunen väljer svenskt kött framöver

– Det är roligt att bli nominerad och är en uppmuntran framförallt till vår personal. Nomineringen är för oss ett kvitto på att vi har ett bra samarbete med kommunens bönder och deras organisation, LRF. Vi vet ju inte om vi blir pristagare men för oss är det i vilket fall ett erkännande att bli nominerade.

Stefan Gustafsson säger att det aldrig var någon tvekan om att ta beslutet.

Relaterat: Kommunalrådet informerade sig om läget efter sommaren

– Jag tycker det var ett riktigt beslut och kändes bra att vi kunde agera så snabbt i den kris som var i somras för våra bönder. Det var rätt att göra detta för att vi därmed kunde visa att vi vill ha en svensk och lokal livsmedelsproduktion. Det fanns också en mijöaspekt där vi genom att köpa svenskt kött kunde ta tillvara på mat som annars riskerade att bara förstöras.

Kommunstyrelsens ordförande, Stefan Gustafsson (KD), tycker att det är roligt att kommunen blir nominerade till priset. "Det är en uppmuntran framförallt till vår personal" säger han.
Foto: Caj Källmalm

Kommunen har också uttryckt ett önskemål om att detta ska fortsätta efter att det tillfälliga beslut man har lagt nu som går ut i juni.

– En del som gjorde beslutet enkelt var att vi genom att satsa på svenskt kött också fick ett mycket fint livsmedel genom att vår utmärkta svenska djurhållning och genom att vi i vårt land är mycket restriktiva med exempelvis användning av antibiotika.

Annons

Relaterat: Minns du året i Sävsjö?

Om Sävsjö kommun får utmärkelsen eller inte får man veta på LRFs regionsstämma på kulturhuset Spira i Jönköping den 13 mars. Bo Johansson från LRF i Sävsjö var den som rekommenderade kommunen till utmärkelsen.

– De var ju väldigt snabba med beslutet och det är jättebra att man tog det. Det är Sävsjö och en annan kommun som är nominerade till priset