Skivan som har fått namnet "Cursed Congregration" beskriver bandmedlemmarna Daniel Ridell och Timmy Persson som en påbyggnad på deras förra, "Gold of the Great Deceiver".

— Vi har tagit det ett steg längre, så som vi tycker, säger Timmy.

Låtar på svenska

Nytt för den här skivan är att det är fler svenska texter. Tre låtar bildar en trilogi medan resten av låtarna är på engelska och har en egen historia. Trilogin handlar om en lokal historia som utspelade sig på 1600-talet. Platsen är Horsnäs, Bodafors, och händelsen är häxbränning.

— Det är väldigt spektakulärt, tycker Daniel och förklarar att texten inte ordagrant handlar om just den händelsen, utan det finns en annan innebörd som är fri för lyssnaren att tolka som denne vill.

Likt de svenska låtarna bestämmer den som lyssnar vad texterna har för budskap, menar de.

— Man kan ju lyssna på det som en svängig hårdrockslåt också, säger han.

Skivan tog tid

Plattan har fått ta sin tid och de trodde ett slag att den aldrig skulle bli färdig. In i det sista har de fixat och förbättrat.

— Äh, det där måste vi göra om, sa vi, så fick vi ändra, berättar Timmy och säger att de nästan finjusterade när skivan skulle spelas in i studion.

Nu, med skivan i handen, känner de sig ändå nöjda med resultatet och det finns inte mycket de kunnat göra bättre, anser de.

Annons

— Vi har blivit ett bättre band, såhär i slutändan, medger Daniel, efter alla om och men de stött på längs vägen.

Har utvecklats

Sedan bandet 2009 tog musiken och repandet på allvar anser de själva att de har utvecklats och samtidigt skaffat sig en mer inramad genre.

— När vi började körde vi lite Black Sabbath-flirtar och heavy metal, säger Timmy.

Numera kör de mer klassisk hårdrock som ibland kan sticka iväg lite åt något annat håll.

Men enligt Daniel hör den som lyssnar, utan tvekan, att det är el Camino som spelar.

Släpper kassett

Deras publik kan själva välja hur den vill lyssna på deras senaste musik. Antingen skiva eller vinyl men också kassett. Skivbolaget frågade dem om de ville ha inspelningen även på kassett och de tackade inte nej.

— Vi ser det mer som en rolig grej. Det finns väl folk som lyssnar på kassett fortfarande, säger Daniel.

Både tycker det är en speciell känsla att få hålla i sitt alster och speciellt kassett eftersom de själva är uppvuxna med det.

För publiken som vill höra dem live spelar de redan ikväll, fredag, på "Doom over Copenhagen" på "Musik Loppen" i Köpenhamn.

Annars ges tillfälle på Almenäs källare i Nässjö den 22 september och på festivalen "Mörkaste Småland" i Hultsfred den 28 september samt på Klubb Dissonans i Jönköping den 13 oktober.