Arne är en van korsordslösare. Han och frun Barbro har löst korsord så länge de kan minnas, enda sedan de träffades år 1960.

Arne var för sex år sedan med i SM i korsord, då utspelade sig tävlingen på båt till Helsingfors. Nu ska han istället tävla på Gustavs Adolfs torg i Malmö på lördag.

— Först är det allsångskryss och sedan är vi fem stackare på scenen, säger Arne skämtsamt.

Reglerna för tävlingen är enkla: den som lämnar in ett fullständigt korrekt korsord först vinner.

Lös mycket korsord

Annons

För att bli en av de fem finalisterna krävs det att man löser fyra kvalificeringskryss felfritt i Hemmets veckotidning, sedan ska man ha tur i lottningen. Arne har alltså tagit sig till final på både skicklighet och tur två gånger.

Till den som vill bli bättre på korsord ger Arne rådet att lösa mycket korsord.

— Mycket ord kommer igen, fyller Barbro i.

Oxid blev dragarbete

Hur fort det går för Arne att lösa ett korsord säger han är svårt att säga.

— Det beror på, ibland står det fullkomligt still. Ibland hittar man rätt, det är en slump, menar Arne som berättar hur kluriga korsord kan vara.

Han minns en gång när ledtråden var oxid och han försökte leta bland alla de kemikunskaper han besatt för att sedan finna att lösningen blev dragarbete.

Hoppas komma tvåa

Paret åker till Malmö imorgon och ska bo på hotell över helgen. Arne tror inte han kommer att ta hem segern men hoppas på att bli tvåa, vilket han som minst kan bli eftersom alla utom vinnaren hamnar på en ärofylld andraplats.

Barbro är dock inte avundsjuk på Arnes finalplats.

— Nej, jag vill inte sitta på scenen, säger hon.