Han föddes 1943 i Nässjö och arbetade som journalist när han av SSU, det socialdemokratiska ungdomsförbundet, fick frågan om han ville bli förbundets kandidat till riksdagen i valet 1968.

Han blev invald för Jönköpings läns valkrets och stannade i riksdagen i 33 år.

Framförallt var han aktiv i försvarsutskottet där han var ledamot under nästan hela 70- och 80-talet. I kulturutskottet var han sedan ordförande under 90-talet, efter att ha varit vice ordförande några år före ordförandeperioden. Han var även vice ordförande efter valet 1998 fram till 2002.

Annons

Han var också ledamot i krigsdelegationen och Nordiska rådets svenska delegation och suppleant i utrikesutskottet och utrikesnämnden.

Kandiderade inte

Inför valet 2002 valde han att inte kandidera mer eftersom han inte ville riskera att bli "riksdagens ålderman" efter alla år i riksdagen.

Våren 2002 hade han avgått som socialdemokraternas distriktsordförande i Jönköpings län, en post Åke Gustavsson hade haft i 21 år.

Somrar i Gisshult

Villan på Hagagatan i Nässjö behöll paret under många år fast arbetet och bostaden fanns i Stockholm. De ville ha en plats i Nässjö att komma till om somrarna.

När de så småningom sålde huset köpte de sig ett sommarställe i Gisshult utanför Nässjö, där Åke kopplade av och trivdes mycket bra.

Närmast sörjande är hustrun Saimy Gustavsson Froby samt barnen Annika och Carina med respektive.