I flera år har Love Nepal, grundat i Sävsjö, verkat i landet för att hjälpa barn bort från ett liv som sexslavar, bland annat genom att bygga barnhem och bedriva undervisning.

Den svenska organisationen har under tid dock tyckt sig märka att allt inte står rätt till med arbetet i Nepal och avbryter nu därför samarbetet med organisationen Light House Foundation Nepal på plats.

— Vi har under längre tid lagt ett pussel och upptäckt saker som vi bedömer som allvarliga, kommenterar Mikael Alfvén, grundare av Love Nepal.

Korruption och hot

Annons

— Det handlar om betydande korruption, olämpligt ledarskap, maktmissbruk, hot och diskriminering. Vi har sett en bild vi inte kan stå upp för.

Han påtalar dock att organisationen inte på något sätt lämnar landet. Inom kort flyttar ett par av organisationens medlemmar till Nepal för att fortsätta verka på plats och man kommer fortsatt erbjuda exempelvis matstationer.

— Vi har inte ändrat oss en centimeter från vad vi vill göra och vi lämnar absolut inte Nepal. Vi känner ett ansvar och är väldigt aktiva. Vi har redan kommit långt i dialoger med andra organisationer, säger Alfvén.

”Oerhört sorgligt”

Förändringarna är ändå, förstås, inget han hade önskat.

— Det är oerhört sorgligt och smärtsamt. Vi har lagt en stor del av våra liv i Nepal och sådana här beslut tar man inte med någon glädje i hjärtat. Men vi kände att vi behövde ta ansvar och stämma i bäcken.

Förutom Nepal verkar organisationen Love and Hope numera även i Indien, Sri Lanka och Bangladesh.