I sitt jobb som kirurg kommer Jan-Olof Svärd ofta i kontakt med patienter som har frågor om sina leverfläckar. För ett orutinerat öga kan det vara svårt att bedöma prickarna.

Fakta:

Hudcancer uppstår genom skador av solens ultravioletta strålar. Hudcellerna delar sig okontrolle..

Fakta:

Hudcancer uppstår genom skador av solens ultravioletta strålar. Hudcellerna delar sig okontrollerat.

Sök vård om dina leverfläckar blir till sår, växer eller ändrar form, ändrar färg, kliar eller blöder.

Ju tidigare hudcancern kommer under behandling, desto större är chansen att bli botad. I dag botas nästan alla i takt med att kunskapen om hudcancer ökar.

Malignt melanom sitter ofta på benen på kvinnor, och hos män på bröst och rygg. Cancerformen kan sprida sig. Basalcellscancer är vanligast i ansiktet, eller övre del av bröst och rygg. Skivepitelcancer bildas i sin tur oftast på handens ovansida, kala delar av hjässan, eller i ansiktet. Cancerformen kan sprida sig.

Basalcellscancer och skivepitelcancer drabbar i huvudsak äldre.

Källa: www.1177.se

Förändringar i storlek eller färg kan vara en signal om att något inte står rätt till, men det kan vara lätt att missa dem eftersom förändringarna sker långsamt. Man blir hemmablind för sina fläckar.

Jämför bilder

Jan-Olof har utvecklat flera innovationer för vården, och såg att mobilen skulle kunna vara ett enkelt hjälpmedel för privatpersoner att dokumentera sina leverfläckar med.

Det går självklart att fota sina leverfläckar med mobilen med jämna mellanrum utan något särskilt program, och spara bilderna för att jämföra över tid. Det appen Molewatcher gör är att bilderna lagras i samma skala, och att de läggs i lager över varandra. Då är det enklare att upptäcka eventuella förändringar.

Annons

Jan-Olof rekommenderar att man fotograferar sina leverfläckar regelbundet, det vill säga med mellan en till tre månaders mellanrum.

– Om det är en farlig förändring så växer den något fortare.

Appen ställer ingen diagnos, utan är ett hjälpmedel för att lägga märke till förändringar och därför kunna söka vård i tid.

Appen är släppt internationellt, och finns för både android och Iphone. Rent tekniskt är den framtagen med hjälp av Eksjöföretagen Avia och Fem Punkter med stöd från Almia.

– Det är min idé och så har de hjälpt mig att utveckla den.

Han ser att appen är användbar för vem som helst, även om de med hudcancer i släkten, är röd- eller ljushåriga, ljushyade eller har lätt för att bli röda i solen, eller har många födelsemärken tillhör riskgruppen.

Säkrare utesport

Det är inte första gången som Jan-Olof tagit initiativet till en app. Redan för ett år sedan utvecklade han appen Xsafe, ett program som framför allt vänder sig till personer som ägnar sig åt olika typer av utesporter.

Programmet slår larm om mobilen utsätts för en ovanlig rörelse, ett häftigt stopp eller blir liggande längre än en halv minut. Den skickar då gps-koordinaterna automatiskt till någon av de förprogrammerade kontakterna, som familjen eller vänner. Jan-Olof fick idén i sitt jobb, när han insåg att en del patienter skulle ha fått lindrigare skador om de fått snabbare vård efter ett olycksfall i naturen.

Appen är en trygghet för den som är ute på egen hand, exempelvis ryttare, mc-förare och mountainbikecyklister.