Inom en snar framtid kan Rörvik återigen få en livsmedelsbutik. Snart hoppas man kunna sätta igång med renoveringen av den gamla Ica-butiken, men först måste man invänta beslut om stöd från Länsstyrelsen.

Stig Hellström från Landsbygdsmentorerna hjälper fastighetsägaren Shamal Rahman och den person som ska driva verksamheten, och han menar att Länsstyrelsens beslut borde komma inom de närmsta dagarna.

— Då kommer vi att göra en tidsplan och sätta igång med uppfräschningen av butiken.

För att butiken ska kunna öppna behöver lokalen fräschas upp, och utrustning så som kassaapparat och kyldiskar behöver bytas.

Annons

För att kunna göra dessa investeringar har ansökan gjorts till Länsstyrelsen. Totalt beräknas det kosta 640 000 kronor, och Länsstyrelsen går i så fall in med 576 000 kronor. Men då måste fastighetsägaren kunna visa att han har tillgång till halva kapitalet innan renoveringen sätter igång.

Butik behövs

Därför har kommunstyrelsen nu beslutat att bifalla ett lånelöfte på 200 000 kronor.

— Renoveringen finansieras helt och fullt av Länsstyrelsen och fastighetsägaren. Det kan bli så att kommunen behöver låna ut pengar en kort stund, men när hela projektet är avslutat så är det för kommunen ett nollsummespel, säger kommunstyrelsens ordförande Stefan Gustafsson (KD).

Att kommunen ger lånelöfte till en privat företagare har enligt Gustafsson i princip aldrig hänt förut.

— Kommunen ska egentligen undvika att gynna enskilda företagare, men det finns ett undantag och det är för att se till att det finns livsmedelsbutiker, säger han och fortsätter:

— När man möter byalag och samhällsföreningar så säger de att det absolut viktigaste för en ort är grundläggande samhällsservice. En livsmedelsbutik kan bli en viktig knutpunkt, men det kan vara svårt att driva butik på liten ort. Min uppmaning till Rörviksborna är att de ställer upp och handlar, och uppmuntrar den som ska driva butiken.

— Underlaget för en butik finns i byn. En butik är viktig för att en liten ort ska leva kvar och utvecklas. Detta blir en nystart för hela byn, säger Stig Hellström.

LÄS ÄVEN: Klent hopp för Ica i Rörvik

LÄS ÄVEN: Ny handlare efterlyses

Butiksägare efterlyses

Rörvik kan få livsmedelsbutik

Macken blir butik