Erling Andersson väntas då gå i pension och styrelsen har redan ett förslag till efterträdare: pastor Andreas Karlsson, 43, Stockholm.

Andreas Karlsson är Rysslandskännare och utbildad pastor vid North Park University i Chicago, USA.

Styrelsen för Missionsförsamlingen i Nässjö föreslår att Andreas Karlsson tar vid efter Erling Andersson, som går i pension om ungefär ett och ett halvt år.

Församlingen, som har 475 medlemmar, har därför i god tid inlett rekryteringsarbetet.

Offentligt möte

På söndag eftermiddag kommer Andreas Karlsson till ett offentligt församlingsmöte i Missionskyrkan i Nässjö för att presentera sig.

Annons

Han arbetar för Equmeniakyrkan, där han har en tjänst med internationell prägel som regional samordnare.

— Jag är samordnare för hela Europa och Centralasien, kallat för Eurasien, vilket innefattar alla tidigare sovjetrepubliker, berättar han.

Andreas Karlsson, som är uppväxt i Asby i Ydre kommun, är trebarnsfar och gift med en ryska.

Han har bland annat bott i den ryska staden Ekaterinburg, där han kom i nära kontakt med en rysk församling.

I Göteborgs skärgård

Andreas Karlsson gjorde sin pastorsutbildning vid North Park University i Chicago i USA, där han tog sin examen år 2 000.

Närmast efter USA följde en tid som pastor i Donsö missionsförsamling i Göteborgs skärgård innan han flyttade till Stockholm.

Styrelsen för Nässjö missionsförsamling tar den 4 juni slutgiltigt beslut om att anställa Andreas Karlsson till ny pastor och församlingsföreståndare från hösten 2018.

På lördag kväll blir det i Missionskyrkan en gudstjänst med Jonas Andersson i Mötesplatsen och som tolkas till arabiska, persiska och engelska.

En sånggrupp från Hope Church i Vetlanda medverkar med sång.