Dawoud Asalya förklarar att det dels beror på administrationen men även språket, att invandrarna i samhället inte kommit intill tandvården i landet.

Han menar även på att folktandvården i Sverige är uppbyggd på ett sådant sätt att man nära på endast har kapacitet att ta emot de som redan finns i landet.

— De som har stora problem har ingenstans att ta vägen. Vår verksamhet har fått mer positiv respons än vi trodde vid starten. Vi har även fått kunder från Nässjö, Vetlanda, Växjö och Jönköping.

— Det viktigaste är att kunderna är nöjda. De kanske går ut härifrån med lite värk, men de är otroligt nöjda.

Annons

På kliniken talar tandläkarna arabiska, rumänska och lite svenska och i snitt har man besök av sju kunder per dag. Än så länge är majoriteten invandrare, men Dawoud tror att även svenskarna dyker upp så småningom.

— Det är inget stort antal svenskar så här i början, de måste först se att vi är bra på det vi gör, och det tror jag sker snart. Vi vill bygga på kvalitet och bra priser, då vi arbetar med statens referenspriser. Vi går exakt efter det, varken mer eller mindre, och det är uppskattat.

Kliniken öppnade för drygt en vecka sedan efter att ha renoverat lokalerna i fem månader. Man har även förberett ett extra behandlingsrum som man öppnar om några månader, då med ytterligare två tandläkare. …

”Bra position”

Men i dagsläget är det Raef Oubari, en erfaren tandläkare med minst 25 års erfarenhet, och tandläkaren Omar Msattat, som arbetar på 24 Karat. De har båda bott i Sverige i två år och framhåller att Sävsjö är en bra stad som är lite mindre, men lite bättre, som Aleholms paroll lyder.

— Det är en bra position, i mitten av allt, konstaterar Omar. Fastigheten är dessutom mest central i tätorten med närhet till allt som är viktigt.

— Sävsjö ligger centralt med många städer runtomkring, tillägger Dawoud. Jag är själv ingen Sävsjöbo, men har jobbat här tidigare och känner till orten.

Dawoud var nämligen tidigare i exakt samma lokaler, men arbetade då med vägledningshjälp med uppdraget att lotsa invandrare vidare i arbetslivet.