Är du app-läsare? Klicka här för att läsa livechatten.

Polisen uppmanade bilister att ta det lugnt i trafiken och att anpassa körningen efter väglaget.

— Än så länge har vi inte haft några personskador och därmed inga olyckor av allvarlig art. Vi får hoppas att det fortsätter så och att det värsta är över nu, sa polisens presstalesperson Thomas Agnevik vid 14.30-tiden.

Hans kollega Fredrik Kliman bekräftar bilden ett par timmar senare men tycker att situationen på vägarna varit förskräcklig under eftermiddagen.

Olyckorna började på allvar efter lunch då vädret ställde till allt värre problem. Vetlanda, Eksjö och Aneby-trakten drabbades av flera olyckor. På väg 40 uppstod flera problem under eftermiddagen. Det var plogbilar som inte klarade backen vid Bottnaryd, lastbilar som blev stående utanför Eksjö och totalstopp mellan Nässjö och Eksjö senare på eftermiddagen.

Dåliga däck

Störst problem verkar tunga fordon har haft och flera lastbilar i länet körde av vägen eller krockade under onsdagen.

Annons

— Vi har sett mest problem på väg 40. Lastbilar har blivit stående och därmed stoppat annan trafik. De har också kanat av vägen, säger Jerker Sturedahl som är brandmästare på stationen i Jönköping.

Räddningstjänsterna i länet hanterade cirka 25 olyckor på eftermiddagen där de flesta berodde på väglag, storm och fallande träd. Han tycker att räddningspersonalen trots allt inte överbelastats eftersom ovädret hela tiden rörde sig geografiskt över länet tillsammans med olyckorna.

— Det var inte så intensivt förutom lokalt här och där men det pågick länge, konstaterar han.

Var det några allvarligare personskador?

— Nej, det tror jag inte och SOS Alarm-personalen här inne skakar på huvudena nu. De har inte fört någon till sjukhus, säger Jerker Sturedahl.

Klockan strax före klockan ett i Gislaved blev en långtradare med sommardäck står i norrgående körriktning och kommer inte upp för backen. Föraren vägrade beställa bärgare.

— Tyvärr är det alltför vanligt med tunga fordon som kör med däck som inte klarar vinterväglag. Jag påstår att det är vanligt, säger Fredrik Kliman som inte är förvånad över att det just är lastbilar som haft störst problem med att ta sig fram under onsdagen.

Beror alla lastbilsolyckor på dåliga däck?

— Det kan jag inte bedöma, men troligen är det en kombination av dåliga däck eller sommardäck och det svåra väglaget. Det är ju inte lätt att säga till en åkare att ta en paus och vänta ut ovädret, men samtidigt skapar varje lastbil i en olycka mycket bekymmer för hela trafiken, säger Jerker Sturedahl, vid räddningstjänsten i Jönköping.