Det behövdes ett power play, matchens första, i den första perioden för att spräcka målnollan i Kinnarps Arena.

Erik Christensen var siste man på pucken när HV inför fullsatta läktare tog ledningen i den här annandagsmatchen. HV styrde det mesta, vann skotten med 14–3 men de där riktigt öppna målchanserna hittade man sällan.

Klaraste läget hade kanske Andreas Jämtin, som kom helt ren från blå linjen, men det blev ingen fullträff för hårdjobbande Jämtin.

I andra perioden kom en inte helt rättvis kvittering – återigen i spel fem mot fyra. Det var Bill Sweatt som fixade 1–1 till den hyfsat mans- och kvinnstarka Brynäsklackens hörbara glädje.

Men det är inte all glädje som varar beständigt, i vissa fall inte ens i en minut. För det tog bara 56 sekunder för HV att återta ledningen, Marcus Nilson slog in en egen stolpretur.

Sen hann klockan bara ticka iväg 33 sekunder till innan trean låg i nät bakom Bernhard Starkbaum. Calle Ridderwall målskytt, Brithén och Christensen fixade förarbetet.

HV fortsatte att dominera, radade upp chanser. Men kallduschen kom med knappt sex minuter kvar av perioden när Greg Scott styrde in pucken från nära håll till 3–2 – och styrde in Brynäs i matchen igen.

Slutet av perioden gick i Brynäs tecken, stärkta av sitt mål lyfte gästerna upp spelet och skapade flera hyfsade lägen, men HV höll sin uddamålsledning perioden ut.

När Christoffer Törngren åkte ut i början av tredje perioden fick Brynäs, som gått ut hårt i kvitteringsjakten, ett gyllene tillfälle att göra matchen helt jämn igen.

Men HV höll undan.

Nästa chans för Brynäs kom när Jere Karalahti åkte ut 12.55 in på slutperioden. Men inte heller där lyckades ett allt mer trögt Brynäs hota på allvar.

HV skapade mera de sista 20 minuterna, borde ha avgjort matchen tidigare och vann fullt rättvist i en omstart som – i sanningens namn - kändes rätt sömning både på isen och på läktarplats.

Poängkungen Christensen firade sen julafton med två mål och två assists och var banans store spelare.

SHL