— Jag kör med öppna kort, säger Mustafa Panshiri som på måndagen talade med nyanlända i Nässjö, i undervisningslokalerna på Eldon.

Han träffade killar från sitt eget hemland Afghanistan på morgonen, då behövdes ingen tolk. Senare kom tre tolkar för att elever som pratade arabiska, somaliska och tigrinja skulle förstå allt han sa. Tigrinjatolken fick vända, eleverna dök inte upp, men de andra hade full sysselsättning.

Du tar upp sexuella ofredanden?

— Vi tar upp att det har varit en del problem, här i Nässjö. Jag säger som det är, att det är en ny företeelse i Sverige, vi talar om det.

Det är sexuella ofredanden i grupp han syftar på, något som polisanmälts på en rad platser i landet i sommar, bland annat på festivaler och på badanläggningar men också öppet i gatumiljö.

Badar inte ihop

— I Afghanistan badar inte killar och tjejer ihop, inte i en del andra kulturer heller, så det blir en del tankar. Så var det för mig också, när jag kom, säger Mustafa Panshiri.

Han säger att han försöker föra en ärlig dialog med dem om att det finns skillnader. På den vägen hoppas han att man ska kunna göra något åt problemet som finns, förklarar han.

Talar du med dem om att det är ett brott med sexuella ofredanden?

— De vet om att det är brott.

Med killar inte bara från Afghanistan utan från Somalia, Irak, Syrien och Palestina pratade Mustafa Panshiri om demokrati, om respekt och hur lag och ordning fungerar i Sverige.

Då ringer man inte

När han frågade dem vad som händer när man ringer polisen i deras hemländer då två grabbar har slagit varandra blev det ett lite oväntat svar från leende somalier:

Om två män slår varandra i Somalia kan man inte ringa polisen.

När Mustafa Panshiri var väldigt tydlig med att man i Sverige inte kan muta polisen på någon nivå gissade någon att det var för att svenska poliser tjänar så mycket bättre än poliser i Somalia.

— Inte alls, sa Mustafa Panshiri bestämt. Det har med förtroende att göra. Om en polis så mycket som snattar en liten chokladbit på Ica så är det slut med jobbet som polis, klargjorde han.

Jo det finns massor

Annons

Ännu mer bestämd var han när somalier sa att det inte finns homosexualitet i Somalia. Han tog flera steg närmare pojkarna och sa med bestämd röst att det finns massor av homosexuella i Somalia, men de lever i hemlighet för att det är förbjudet. Samma sak är det i Afghanistan och i Syrien, till exempel, klargjorde han.

Självklart rädda

Han frågade pojkarna om de var rädda för sina pappor.

— Självklart, sa någon på arabiska.

Det var han själv också, som liten. Jätterädd. Det tog tid för honom att förstå hur hans svenska skolkamrater kunde visa respekt för sina pappor när ingen av dem var rädd. Han frågade dem, en och en. Men han lärde sig att i Sverige är respekt inte kopplat till rädsla.

Det finns, menar han, tyvärr de som kommer hit och upptäcker att de kan bära sig åt hur respektlöst som helst utan att bli slagna.

— Här i Sverige löser man inte problem med våld. Man pratar, sa han till killarna.

Löste det själv

Pratar gör han också, i ett halvår, runtom i Sverige. Massor av nyanlända träffar han.

Men du gör det inte i tjänsten?

— Jag ville göra det här som polis, men det fanns ingen strategi för det. Så jag tog tjänstledigt och gör det själv.

Efterfrågad är han också. Adisa Lindberg Mekic, lärare och specialpedagog i Nässjö, tog kontakt med honom nu under sommaren och lyckades boka in honom på en sällsynt lucka i hans kalender. Jobb har han hela tiden.

— Jag är fullbokad till januari, så det har inte varit några problem, säger Mustafa Panshiri.

Var han en idiot?

Hans pappa var rasande arg på honom ett helt år, när Mustafa började polisutbildningen, berättade han för de nyanlända.

Sonen skulle ju bli advokat. Det borde väl sonen begripa, att han som invandrare aldrig kan göra karriär som polis? Var han en fullständig idiot?

Pappan, taxichaufför i Stockholm, fick en dag köra en polis i taxin. Det blev början till en vänskap dem emellan och till kontakt med sonen igen. Den polisen fick pappan att förstå att visst kan en afghansk ung man göra karriär som polis här, i Sverige är alla lika mycket värda.

Mustafa Panshiri gjorde en sak till klar för dem som lyssnade, för att klara sig i Sverige måste man lära sig prata svenska. Själv gjorde han det till stor del genom att spela fotboll ihop med svenskar.

Läs mer: Bli en brobyggare