För 20 år sedan dömdes Andreas Axelsson till livstids fängelse för polismorden i Malexander 1999, då två poliser sköts ihjäl på nära håll med sina egna tjänstevapen.

Nu vill 49-årige Axelsson få sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt straff, något som SVT tidigare har skrivit om. Andreas Axelsson försökte även få sitt straff tidsbestämt för två år sedan – men han fick då avslag.

I november förra året fick en av de andra dömda polismördarna, Tony Olsson (numera Byström) sitt livstidsstraff tidsbestämt till 35 år. Det betyder att han kan kan släppas fri om fyra år.

Både kriminalvården och rättsmedicinalverket ansåg då att det inte längre fanns någon risk för att Tony Olsson skulle återfalla i brottslighet. Åklagaren har dock överklagat beslutet.

Jackie Arklöv, den tredje polismördaren i Malexander, har ansökt om ett tidsbestämt straff vid ett flertal tillfällen, men har hittills fått avslag.

Relaterat: 20 år sedan polismorden i Malexander – läs hela artikelserien
Relaterat: Sara förlorade sin pappa i Malexandermorden: "Det var bara så fruktansvärt"

Fakta: Polismorden i Malexander

På eftermiddagen den 28 maj 1999 rånades Östgöta Enskilda Bank i Kisa i Östergötland av ..

Fakta: Polismorden i Malexander

På eftermiddagen den 28 maj 1999 rånades Östgöta Enskilda Bank i Kisa i Östergötland av Tony Olsson, Andreas Axelsson och Jackie Arklöv. Under jakten på bankrånarna sköts den 42-årige polismannen Olle Borén och hans kollega Robert Karlström, 30 år, till döds på nära håll med sina egna tjänstevapen.

Andreas Axelsson skadades i eldstriden och fördes till en vårdcentral. Jackie Arklöv greps några dagar senare i Tyresö. I juni samma år greps Tony Olsson av polis i Costa Rica.

I början av 2000 dömdes de tre till livstids fängelse av Linköpings tingsrätt. I juni 2000 fastställde Göta hovrätt domarna.

Annons