Antalet personer som drabbas av psykisk ohälsa ökar. I Jönköpings län är det idag den vanligaste orsaken till sjukskrivning. Fler kvinnor än män drabbas och sjukskrivningarna går ner i åldrarna.

Pernilla Nilsson var 20 år då livet i Nässjö förändrades på en bråkdel av en sekund. Hon var ett energiknippe som spelade ishockey och jobbade jätte mycket för att spara ihop pengar till en längre resa.

– Jag cyklade omkull på väg till jobbet. Jag har inga minnen från olyckan mer än att kände att jag fick som grus i munnen. Det visade sig senare att det var krossade tänder, säger Pernilla Nilsson.

Trots det otäcka fallet tog Pernilla Nilsson sig på egen hand till jobbet. Väl där tvingade arbetskamraterna henne att uppsöka vårdcentralen. Hon syddes och omplåstrades och skickades hem.

Den svåra smärtan gjorde att Pernilla Nilsson flera dagar senare kontaktade käkkirurgen på Länssjukhuset Ryhov - det visade sig att hon hade brutit käken på två ställen.

"Ingen lyssnade"

Efter två månaders sjukskrivning körde Pernilla Nilsson för fullt igen på sitt jobb inom industrin. Ytterligare ett läkarbesök några månader senare visade att hon också drabbades av en whiplashskada vid cykelolyckan.

Trots att hon blev mer och mer orkeslös fortsatte Pernilla Nilsson att jobba tills det en dag tog tvärstopp.

– Jag hade hört talas om utbrändhet men trodde bara att det drabbade gamla människor, säger hon.

Sedan följde en mångårig kamp för att komma tillbaka. Pernilla Nilsson betecknades som en smärtpatient och ingen ställde någonsin frågan om hon var deprimerad.

– Jag kände att mina ord inte räckte till, det var ingen som lyssnade på mig, säger hon.

Gjorde suicidförsök

För Pernilla Nilsson blev situationen så outhärdlig att hon började med självskadebeteende och till slut gjorde hon även suicidförsök. Hon lades in på psykiatriska kliniken.

Nu är Pernilla Nilsson utskriven sedan fyra år tillbaka. Hon bor i Jönköping och jobbar deltid på Regionförbundet. Till hösten ska hon börja att studera - till psykolog.

Pernilla Nilsson vill nu underlätta för andra att komma tillbaka från psykisk ohälsa. Hon menar att hon själv aldrig fick möjlighet att riktigt återhämta sig. Hon uppmanades att gå i folkhögskola och delta i kommunal verksamhet innan hon var redo - vilket i båda fallen ledde till att hon gick in i väggen på nytt.

– Jag kände att alla andra hela tiden visste vad som var bäst för mig. Men du måste själv vara med på tåget, det är bara du som vart du är väg.

Politiker svarade

Pernilla Nilsson förmedlade sin berättelse under ett frukostmöte på Science Park i Jönköping på fredagen där ett 40-tal politiker, samt anställda inom kommun, försäkringskassan och landstinget deltog.

På frågan hur trenden med den ökade psykiska ohälsan ska brytas svarade Marcus Eskdahl (S), ledamot i landstingsstyrelsen, att det måste tillföras mer resurser.

– Socialdemokraterna vill lägga tio miljoner extra för att stärka öppenvården i länet och förbättra teamarbetet mellan olika professioner, säger han.

Landstingsrådet Mia Frisk (KD) menar att det nödvändigtvis inte måste tillföras mer resurser.

– Vi måste bli bättre på att förebygga psykisk ohälsa. Främst unga kvinnor känner en oerhörd press idag att vara lyckliga, snygga, vältränade, sexiga, pyssliga med mera. Här handlar det mer om att försöka ändra trender och samhällsutvecklingen, säger hon.

Frukostmötet arrangerades av nätverket strategigrupp psykiatri samt samordningsförbundet Södra Wätterbygden.