I fredags tog Rörvik Timbers ledning beslut om att genomföra stora investeringar i sågverket i Rörvik. Företaget ska investera 20 miljoner kronor för att utöka torkkapaciteten, och därmed kunna producera mer i sågverket.

När träden sågas är de fuktiga, och torkas sedan olika mycket beroende på vart det ska levereras. Till snickerier får träet bara ha en fuktighetshalt på åtta till tio procent och till övriga industrier 18 procent. I dagsläget har Rörvikssågen nio kammartorkar och tre vandringstorkar. Vd Per Rodert berättar att man ska ta bort två av de gamla kammartorkarna och ersätta dem med tre nya med högre kapacitet.

Mer personal

– En kammartork är som ett hus där man kör in virket med truck och sedan plockar ut det igen när det kommit upp i den torkningsgrad man vill ha. En tork klarar mellan 10 000 och 15 000 kubikmeter per år.

I vandringstorkarna får virket gå genom olika fläktar och plockas upp på andra sidan.

– Man har oftast en kombo av kammartorkar och vandringstorkar. Vilken man använder till vilket virke beror på ändamålet, säger Per Rodert.

Investeringen av torkar, samt mindre investeringar i utrustningen för sortering och hantering, innebär att sågverket kommer öka sin produktion med 25 000-30 000 kubikmeter per år. När torkarna är på plats innebär det ökad produktionstid från 12 timmar till 14-15 timmar per dygn.

– Det löser vi genom ökad skiftgång och mer personal, säger Per Rodert.

Exakt hur många anställningar man kommer behöva göra vet han inte i dagsläget.

– Det här är betydelsefullt för sågverket i Rörvik. Det är en rejäl satsning för framtiden som gör att Rörvik kommer stå sig bättre i konkurrensen.