Att som arbetslös skaffa sig någon form av rutin i vardagen kan vara svårt. Per Rudhamn påstår sig vara en väldigt morgontrött person. För att tvinga upp sig på morgonen valde han att starta en stream på webbplatsen Twitch som börjar vid nio på morgonen och avslutas klockan tolv på förmiddagen.

— Det har fungerat väldigt bra och idag har min stream drygt 600 tittare varje dag, berättar Rudhamn. Det är en relativt hög siffra för just den specifika webbplats jag rör mig på och med ett annorlunda upplägg som tycks gå hem bland e-sportare.

Oroande utveckling

I Rudhamns program ligger fokus på diskussion mellan honom och tretton kompisar och allt mellan himmel och jord diskuteras.

Annons

Själva spelandet kommer i andra hand och det är just kommunikationen i olika typer av spel som skrämmer Rudhamn.

— För att vinna i de strategiska spelen måste det finnas en god kommunikation mellan dig och dina medspelare. Det är här riktigt otäcka saker kan hända.

— Själv har jag blivit kallad alla möjliga saker och det har gått så långt som att polisanmälningar behövt göras. Jag som vuxen man vet att det är bättre att hålla sig borta ifrån spel där klimatet är så pass hårt, men hur reagerar en 12-åring som dag ut och dag in får höra hur värdelös och äcklig man är.

Informera i skolan

Ungdomars beteende på olika typer av nätforum kan tyckas svåra att råda bot på, men enligt Rudhamn finns det hjälpmedel som skulle kunna påverka.

— Flera olika aktörer släppte för ett tag sedan en bok fylld med nyttiga tips och tankar kring hur man bör bete sig på Internet, säger Rudhamn. Det är ett enkelt hjälpmedel som jag ofta nämner i mitt program och som borde användas i skolans undervisning.

— Jag tycker att kommunen borde ta ett större initiativ i frågan. Det finns fler e-sportare än friskvårdssportare inom kommunen och därmed är målgruppen som utsätts för kränkningar och hot väldigt stor med en majoritet av ungdomar.