Det var i juli månad som en 38-årig man greps av Säpo i Nässjö misstänkt för att förbereda en handling som skulle ha kunnat skada många människor om den verkställts. Det fanns uppgifter om att han försökt köpa stora mängder konstgödsel.

Uppgifterna höll dock inte, mannen blev inte omhäktad utan släpptes.

Enligt Mikael Svegfors togs misstanken om förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse bort och ärendet flyttades från SÄPO, Säkerhetspolisen, och särskilda åklagarkammaren till vanliga polisen och åklagarkammaren i Jönköping.

Annons

Där pågår förundersökning, men Svegfors vet inte klart hur misstanken ser ut. ”Det har sagts att vi bör hamna i 29 kap miljöbalken” skriver han i ett mejl till tidningen. Han kommenterar det inte ytterligare då han befinner sig på semester.

Är nedgraderad

Utredare och handläggare vid polisen i Eksjö är Berndt Hansson. Han bekräftar att brottsmisstanken är nedgraderad.

Just nu är 38-åringen på fri fot. Han har tre brottsmisstankar mot sig och de är brott mot miljölagstiftningen, brott mot speciallagstiftningen samt framkallande av fara för annan.

— Så mycket mer än så kan jag inte säga i dagsläget. Jag har inte planerat några förhör med mannen förrän hans advokat är tillbaka, säger han.

Det blir under oktober månad.