Tillsammans med Jönköpings kommun kunde Sävsjös företrädare lämna LRF Jönköpings läns regionstämma med en hedersutmärkelse för sin matupphandling. Kommunstyrelsens ordförande, Stefan Gustafsson (KD), och serviceförvaltningens chef Erika Tor Rundblad var på plats för att ta emot priset och Stefan Gustafsson säger att det var givande att få vara med under kvällen.

Relaterat: LRF nominerar Sävsjö kommun till matpris

– Det var roligt och inspirerande. Det gav en värdefull insikt och vi fick träffa många av LRFs medlemmar, både från vår och andra kommuner. Sedan var det förstås roligt att vara nominerad och att få ta emot utmärkelsen. Den har ett starkt signalvärde och det känns kul att vara med som ett positivt exempel.

Det extrema väder som rådde under sommaren orsakade stora problem för lantbruket i hela landet. Framförallt blev det en sådan foderbrist att många djurägare tvingades ta djur till slakt tidigare än planerat för att de inte skulle behöva svälta. Men slakteriernas lager fylldes snabbt och mycket kött riskerade att bli dåligt, vilket var ett av skälen till att Sävsjö kommun valde att utöka sina svenska köttinköp.

Relaterat: Kommunen väljer svenskt kött framöver

I motiveringen står det att Sävsjö kommun "svarade blixtsnabbt och positivt på näringens vädjan om att inhandla svenska produkter i sina upphandlingar". Man lyfter också den betydelse ett beslut som detta kan ha.

Andelen svenskt kött har ökat från 63 till 94 procent i Sävsjö kommun efter beslutet i somras. Nu ska man utöka beslutet så det gäller även annat livsmedel.
Foto: Gunnar Lundmark / SvD / SCANPIX

"Tidigare hade kommunen ca 63% svenskt kött i sin upphandling, efter sommarens beslut är de nu uppe i 94 % svenskt kött. Detta visar på handlingskraft och kreativitet och att det är möjligt att genomföra snabba förändringar."

Annons

– Det går att göra väldigt mycket om man tänker kreativt inom de upphandlingar och vägar som finns. En del säger att det är så lagstiftat att det inte går men det här visar att det gör det. Det är bra att gynna det lokala så att vi kan vara mer självförsörjande med våra livsmedel och här behöver alla kommuner vara med, säger Stefan Gustafsson.

Relaterat: Kommunalrådet informerade sig om läget efter sommaren

Hur blir det efter den här tillfälliga lösningen går ut i juni?

– Vi har tagit beslut att vi vill fortsätta på den här inriktningen. Och inte bara när det gäller kött utan bredda det till livsmedel i övrigt också. Man vet aldrig vad som händer med importmöjligheterna, speciellt i dessa oroliga tider, och då är det tryggt med långsiktigt hållbara lösningar som tryggar livsmedelsförsörjningen här hemma.