Det var sent på kvällen när målsäganden, en man i 25-årsåldern boende i Sävsjö, låg hemma i sitt rum. Plötsligt knackade det på dörren och 25-åringen såg då den tilltalade mannen samt ytterligare två för honom okända personer försöka ta sig in igenom dörren.

När männen tagit sig in krossades belysningen och den nu dömde mannen i 20-årsåldern gav sig på 25-åringen med slag över kropp och huvud. 25-åringen försökte freda sig från attacken och lyckades hålla fast den tilltalade som då bet honom i armen samtidigt som de andra männen slog honom med järnrör över bålen. Den nu dömde gärningsmannen försvann sedan med de andra två männen i en bil.

25-åringen fördes till sjukhus och polis vittnar om att mannen var tydligt tagen av händelsen och hade skador på kroppen. Än i dag berättar målsäganden om att han har svåra smärtor och känner rädsla efter misshandeln.

Hamnat i dispyt

Redan under hösten hade männen hamnat i dispyt gällande ett bilköp. Vid ett annat tillfälle har de hamnat i bråk som dock lugnade ner sig.

Annons

Den tilltalade mannen nekar till brott och säger sig inte alls ha varit hemma hos 25-åringen. Han vet ingenting om händelsen och någon konflikt mellan parterna ska inte ha ägt rum. På frågan hur hans saliv har kommit på målsägandes tröja visste han inte.

Tingsrätten anser att målsäganden lämnat en trovärdig berättelse om misshandeln och av åberopad medicinsk utredning får berättelsen stöd.

”Mot bakgrund av det mycket råa och hänsynslösa angreppet är straffvärdet klart över minimum för grov misshandel”, skriver man i domen.

Rätten anser att 20-åringen ska dömas enligt vad åklagaren yrkat för – grov misshandel och anser att mot bakgrund av målsägandens skador att straffvärdet kan stanna vid ett år och sex månaders fängelse.

Den tilltalade är under 21 år och då gäller så kallad ungdomsrabatt. Tingsrätten väljer därför att döma mannen till nio månaders fängelse.

Den dömde mannen ska även betala ut ett skadestånd på drygt 30 000 kronor till målsäganden och fastighetsägaren samt betala 800 kronor till Brottsofferfonden.

Överklagan ska ges in till Göta hovrätt senast 8 juni.