Förra årets upplaga av det vandrade skådespelet i Komstad, ”Ja Dä Va Då... så dä vá”, blev en riktig succé.

Med slutsålda föreställningar och folk som inte fick biljetter har man valt att göra en favorit i repris i år.

— Det blir samma manus, fast med vissa tillägg och med några nya skådespelare, säger Anna-Karin Rostedt.

Skådespelet i Komstad spelas för fjärde året, och föreställningen är en fristående fortsättningen till de tidigare manusen.

Gammalt möter nytt

Tiden är kommen till 1920-talet, och det gamla ställs mot den nya tidens folkrörelser.

Annons

— Det skildrar en brytningstid där det konservativa möter arbetar-, frikyrko-, och nykterhetsrörelserna, säger Pelle Nööjd, som spelar Träpatron

— Det blir också kärlek mellan Träpatronens dotter och Halte-Nisses son, till föräldrarnas stora förargelse, försäkrar Anna-Karin Rostedt.

Som det hörs på namnet vandrar skådespelet genom byn, och de olika scenerna utspelar sig i den redan färdiga miljön.

— Vi bygger inte upp några kulisser, utan miljön är helt genuin. Det blir lite av en tidsresa för publiken, säger manusförfattaren Mattias Linder.

Åtta föreställningar

Premiären går av stapeln den 21 augusti, och det blir totalt åtta föreställningar, med plats för 120 personer i publiken per föreställning, varav alla utom en sker på vardagskvällar.

— Det händer hela tiden saker runt omkring, med statister och djur som inte är med i själva scenerna. Så det kan vara värt att komma lite tidigare, för att hinna se de här guldkornen, tipsar Anna-Karin Rostedt.

Skådespelargänget utlovar både humor och allvar, samt en stor del historia.

— Om man är det minsta intresserad av svensk och småländsk historia, då ska man definitivt gå och titta, säger Mattias Linder.