Tanken var att kontraktet mellan Vetlanda kommun och framtida byggherre skulle vara klart före semestern. Nu blir det inte så. Endast ett byggföretag lämnade in ett anbud och därför avbröts processen.

– Anbudspriset var högre än vi väntade oss och eftersom vi inte har någon konkurrens har vi svårt att veta om anbudet är marknadsmässigt. Därför väljer vi att avbryta, säger byggprojektledare Jonas Fransson på Vetlanda kommuns hemsida.

Han berättar där att beslutet togs efter dialog med politikerna. Det finns inget krav på hur många anbud som måste komma in för att gå vidare i en upphandling, men i det här fallet ansågs summan vara för hög.

Landsbro skola står näst på tur när det gäller skolrenoveringarna. Först ut var Mogärdeskolan där bygget stannade av när Nässjö bygg portades efter flera förseningar. Där är det fortfarande oklart när renoveringen av skolan drar igång. Nässjö Bygg försattes i konkurs för en tid sedan.

Withalaskolan är det Brantås Bygg som svarar för till- och ombyggnation och det arbetet fortlöper som det ska.

Annons

Däremot har den totala skolsatsningen blivit dyrare än beräknat. Budgeten var satt till 250 miljoner kronor för samtliga skolor men den summan är i dagsläget uppe i 284 miljoner kronor.

– Avbrytandet i sig och om vi går ut med samma upphandling igen innebär inga merkostnader från kommunens sida, men det vi får titta på är om vi behöver banta projektet, säger Jonas Fransson på kommunens hemsida.

Byggarbetet på Landsbro skola beräknas ta tre år men när arbetet kommer igång är i nuläget oklart.

Tidningen har sökt såväl byggprojektledaren som kommunens fastighetschef utan att lyckas.

LÄS MER: Här tas första spadtaget på Withalaskolan

LÄS MER: Efter brutna avtalet: Nässjö Bygg portade från Mogärdeskolan

Läs MER: Kända byggföretaget försatt i konkurs