I drygt ett år har Nässjöparet Sharlet och Tony Habib drivit butiken Congelato i Nässjö. Där serverar de gelato. Jämfört med glass så innehåller gelato mindre grädde och har stor andel frukt, minst femtio procent. Är det en gelatosorbet är innehållet av frukt ännu mer.

Sharlet berättar att efterfrågan från kunderna blev stor ganska snabbt. Därför öppnar de nu ytterligare en butik. De har renoverat och gjort i ordning en lokal på Norra Storgatan i Gamla stan i Eksjö.

— Den här lokalen i Gamla stan var ett erbjudande som vi inte kunde tacka nej till. Vi har fått göra i ordning det mesta, golv, väggar, vatten och el. Lokalen var inte alls anpassad för vår verksamhet, berättar Sharlet.

Tillverkar varje dag

Det blir långa dagar för Sharlet och Tony som tillverkar ny glass för varje dag. Tillverkningen sker i Nässjö och glassen kommer att transporteras till Eksjö.

Annons

— Vi kommer att ha tolv sorter att välja på men under högsäsongen blir det 18 olika sorter. Det tar cirka tre timmar att tillverka gelaton. Vi kommer att börja tillverkningen runt klockan fem på morgonen, berättar Sharlet.

Glassäsongen brukar dra igång runt den 20 april till slutet av september. I Eksjö öppnar de den 24 april. Högsäsongen är under juni-augusti. Sen är det uppehåll fram till december då Congelato har öppet några dagar i veckan.

— Det är speciellt att jobba vid jul. Då tar vi fram julsmaker till glassen. Det är väldigt stämningsfullt och man har möjlighet att ge en mer personlig service. Det är något jag ser fram emot, säger hon.

Chokladfontän

Lokalen i Eksjö är större än den i Nässjö men alldeles lagom menar Sharlet. Det bevarar känslan av Italien.

Det som är kommer att vara unikt för butiken i Eksjö är att de har en chokladfontän samt mjukglassmaskin. Mjukglassen kommer de att tillverka själva, precis som de gör med glassen.

— Mina favoritsmaker på gelaton är hasselnöt, hallon och citron, säger Sharlet.