SMD:s nuvarande nyhetsapp lanserades 2016 och har tusentals användare. De flitigaste användarna är prenumeranterna, som både följer senaste nytt och läser e-tidningen i appen. Den genomsnittliga besökaren öppnar appen tio gånger i veckan.

– SMD:s nya app lanseras för att den bättre uppfyller våra prenumeranters och läsares behov och önskemål. Vi vill ge dem en upplevelse av toppklass och det kan vi nu. Snabbare, snyggare och smidigare – och mer fokus på vårt viktigaste innehåll. Oavsett om man som läsare vill ha möjligheten att hålla sig uppdaterad i mobilen dygnet runt - eller läsa sin e-tidning i surfplattan i lugn och ro. säger Herman Nikolic.

"Jag vågar påstå att appen redan har blivit en del av vardagen bland dem som har laddat hem den till sin telefon eller surfplatta. Nu blir vår uppgift att sprida budskapet om appens fördelar till fler läsare så att även de kan ta del av den", säger Herman Nikolic, redaktionell chef på Hall Media.

– Personligen är jag mycket nöjd med utseendet och navigeringen. Det är så mycket lättare att hitta det man letar efter. Framöver ger den oss också en rad möjligheter att erbjuda läsaren det innehåll som intresserar just den individen mest, presenterat på ett smart och enkelt sätt, fortsätter han.

Den tidigare appen har bara visat ett kronologiskt flöde av nyheter - nu tillkommer en redaktörad ström, baserad på läsarbeteende och journalisternas val av nyhetsvärde. Tanken är att flödet ska hjälpa läsaren att navigera lättare i mängden artiklar.

– Användarna får en helt ny och uppfräschad design och därigenom en ny upplevelse. Det är fräscht och ganska rent, inte så nedkladdat. Man får helt enkelt lite visuell hjälp i var man ska titta. Det är cleant och rent, det är ledorden i det hela, säger Maria Gustafsson, som är projektledare för Hall Medias framtidssatsning Ella, där applanseringen ingår.

Annons

App-läsare som är prenumeranter kommer fortfarande att kunna läsa e-tidningen via appen - men i den nya versionen kommer nyhetsströmmen längre fram att utformas bättre efter dina egna läsmönster. Det går också att filtrera bort pushnotiser utifrån egna preferenser.

– Jag tror att vi möter publiken på ett bra sätt här. Utifrån kontakten med läsarna är det något jag vet att man vill ha. De flesta säger att de vill ha innehåll som är relevant för dem - men det är inte som när Facebook styr allt med algoritmer. Vi har så mycket bra innehåll och vill hjälpa läsarna att hitta rätt, säger Johannes Björck, mångårig journalist på Jönköpings-Posten och en av medlemmarna i teamet som har utvecklat appen.

Pushnotiserna - som berättar för dig när något nytt har hänt - brukar dela läsarna i två läger.

– Det märkte vi när vi pratade med fokusgruppen – en del är jätteförtjusta i pushar och andra tycker väldigt illa om dem och blir bara irriterade. Men även bland dem fanns det sådana som ville bli uppmärksammade på blåljus men inte massa annat – och där skapar vi nu en filtreringsmöjlighet, där man kan välja bort saker som man inte vill ha pushar om. Man kan också stänga av alla pushar, men sorterar man inte bort något så kommer det pushar om större allmännyheter som redaktionen väljer att skicka notifikationer om, säger Johannes Björck.

I den nya appen finns också en sökfunktion som gör det möjligt att leta reda på artiklar som man kanske har missat - vilket också är ett önskemål direkt från läsarna. Hall Media har under hela utvecklingstiden haft hjälp av en fokusgrupp som har tyckt till om både funktioner och utseende i appen.

Utvecklarna har lagt mycket kraft på att förbättra designen i appen - som nu är mer stilren. "Den är så mycket snyggare och känns mer modern. Den nya sökfunktionen är en starkt efterfrågad del i detta, tidigare har vi faktiskt lämnat läsarna vind för våg i det avseendet. Vi definierar nu mycket klarare vad journalistiken innehåller, det blir mer av ett statement där vi talar om vad som är viktigt i stället för att bara erbjuda ett kronologiskt flöde", säger Johannes Björck, som varit med och utvecklat appen tillsammans med bland andra Maria Gustafsson och utvecklaren Kenneth Weinitz.
Foto: Robert Eriksson

– Det är en brokig grupp på 25-30 personer. De flesta är vad vi kallar nyhetsjunkies, som läser mycket nyheter och inte vill missa något, men i gruppen har vi också dem som besöker oss väldigt sällan, för att även få det inspelet, säger Johannes Björck.

Ytterligare en ny funktion är möjligheten att skicka insändare och tipsa redaktionen direkt i appen - och nu när den nya versionen släpps kan man även skicka synpunkter och förslag på fler förbättringar, via en knapp i appmenyn. Appen är nämligen inte helt färdig - utan ska fortsätta att göras om, med användarnas hjälp.

Så använder du den nya appen:

• Sök efter SMD i App Store eller Google Play - där appen finns att hämta gratis till din..

Så använder du den nya appen:

• Sök efter SMD i App Store eller Google Play - där appen finns att hämta gratis till din mobiltelefon eller surfplatta. Har du den gamla appen installerad behöver du bara göra en uppdatering.

• Under knappen "Min profil" kan du logga in för att ta del av allt Premium-märkt innehåll i appen. Har du ingen prenumeration kan du bli kund här eller genom att kontakta kundcenter på 036-30 40 40. Du kan också välja att klicka på valfri Premium-märkt artikel på smalandsdagblad.se och registrera dig för ett Premium-abonnemang.

• Under knappen "Pushnotiser" kan du filtrera bort vissa ämnen som du inte vill ha pushar om - till exempel blåljus eller näringsliv.

– Jag hoppas att appen tas emot positivt av användarna och att man vill ha den på sin förstasida, som den första källan till lokalnyheter. Vårt mål är att fortsätta utveckla den och jobba vidare för att göra den till den allra bästa appen, med läsarnas hjälp, säger Maria Gustafsson.

För henne, som jobbar åt Hall Media som konsult, är journalistiken en ny värld. Till vardags arbetar hon på Sigma IT men ska jobba för Hall Media i ytterligare ett år.

– Jag har alltid jobbat med marknadsföring och digitala medier och mycket webbutveckling så det är inte en för mig obekant bransch - men journalistiken är ny för mig och det har varit jättespännande. Jag har slagits av hur viktigt det är att vara snabbfotad och agera på läsarnas behov och i det här projektet har vi försökt att anpassa arbetsmetoderna för att just det ska fungera – och det är också något man har med sig framåt, att ha användarna i fokus och vad användarna vill ha snarare än att tänka på våra interna behov, säger hon.

– Det har varit ett jätteroligt projekt. Vi jobbar modernt och sitter inte och utvecklar något i två år för att sedan släppa en "big bang" - vi ska ha läsarna med på resan i stället för att sitta och gissa och på så sätt riskera att göra fel.

Teamet som har arbetat med appen består av både journalister och utvecklare. I höstas förstärktes gruppen också av Mårten Olsson, en av landets främsta apputvecklare.

– Användarna kommer att jämföra oss med dem som är störst och bäst på marknaden, till exempel Instagram, Snapchat och Facebook - så det viktigaste förutom bra innehåll är att appen är snabb, pålitlig och tydlig. Det ska vara lätt att navigera och man ska direkt förstå hur appen fungerar, säger han.

Mårten Olsson har rekryterats till Hall Media för att bygga de nya nyhetsapparna. – Jag tycker självklart att vi ligger i framkant och vi har mycket spännande på gång för appen lite längre fram, säger han.
Foto: Robert Eriksson

Hur avgör man om en app är bra?

– Om man inte blir frustrerad när man använder appen samt att man hittar det man söker på ett enkelt och snabbt sätt så tycker jag att appen uppfyller sitt syfte. Sen så är ju innehållet otroligt viktigt. Det spelar ingen roll om du rent tekniskt har världens bästa app om innehållet inte håller måttet, säger Mårten Olsson.

SMD finns också på Facebook - följ oss här

SMD:s nya app - här är alla nyheter:

• Sökfunktion: Leta efter artiklar du har missat genom att klicka på förstoringsglaset h..

SMD:s nya app - här är alla nyheter:

• Sökfunktion: Leta efter artiklar du har missat genom att klicka på förstoringsglaset högst upp i appvyn.

• Pushar: Bli påmind om just det som intresserar dig genom våra pushnotiser. Via ett filter kan du skräddarsy valet av pushnotiser via knappen "Pushnotiser" i bottenmenyn - och välja bort till exempel "blåljus" eller "sport".

• Hitta rätt i nyhetsflödet: Via appen får du en bra överblick av våra nyheter, både bland dina favoritämnen och senaste nytt.

• Design: Formen är moderniserad - och både snyggare och mer överskådlig.

• Relevans: På sikt kommer appen att ge dig ditt eget nyhetsflöde, med de ämnen eller orter du är mest intresserad av - baserat på det du tidigare valt att ta del av.

• E-tidningen: Är du prenumerant kan du fortfarande läsa den digitala utgåvan av Smålands Dagblad i appen - e-tidningen finns tillgänglig även i den nya versionen.

• Tipsa: I menyn finns en Tipsa-knapp för att bidra med nyhetstips, insändare eller egna texter, direkt i appen.

• Inloggning: Har du en gång loggat in som prenumerant i appen behöver du inte göra det fler gånger - inloggningen har förbättrats så att du inte behöver fylla i lösenordet om och om igen.

• Tyck till: I menyn finns en direktknapp för att lämna synpunkter på appen - du får gärna skicka med bilder för att visa exempelvis ett problem du stöter på eller en service du saknar.