I Nässjö sätts ”We all start as strangers” upp, den 14 och 15 oktober. Osynliga teatern från Stockholm, bestående av Tomas Rajnai och Jens Nielsen, har inför den genomfört en serie intervjuer med lokala invånare för att hitta starka berättelser som man under föreställningen kommer att uppleva.

— Vår fascination är den personliga berättelsen som finns överallt. Vilken plats man än besöker finns det berättelser man inte har berättat som vi vill försöka förmedla här. Här har vi en idé att skapa en slags närhet, ett möte som grundas i den personliga berättelsen, säger Tomas Rajnai.

Publiken kommer en och en ledas in i verket där man dels med hjälp av hörlurar kommer att möta fyra olika personer baserade i Nässjö, två födda i staden och två som flytt från Syrien.

— Det är som en scen ur deras liv som går i loop, publiken leds in och det här minnet är kapslat. Publiken får på något sätt delta i det minnet. Känna hur det var, berättar Tomas och tar som exempel upp Sonia Al Asni som tillsammans med sin tvååriga son flydde från kriget i Syrien.

Annons

— Hon tog den här farliga resan över Medelhavet, den styrkan att göra det, att åka och lämna allt. Man kanske inte får uppleva det uppenbara med flykten och kriget utan en annan detalj.

Under tre dagar har det hållits workshops i den gamla pinnstolsfabriken, en byggnad som på sätt och vis har påverkat föreställningens innehåll.

— Vi har bekantat oss med platsen som har en extremt stark historia. Helt plötsligt är det en ickeplats och ingen vet vad som ska hända eller vad den ska användas till idag, vilket på många sätt symboliserar den här resan man är med om här, säger Tomas och fortsätter:

— Vi har sett mer och mer att det finns en tematik i allas berättelser, det handlar om att på något sätt lämna någonting bakom sig och komma ut. I möte med en och en får man göra det tillsammans med dem, de är inga skådespelare utan det är deras liv. Man kommer in som en främling och faktiskt lämnar som att man har fått en relation.

Föreställningen ingår i Side show som är namnet på en serie konstprojekt som kommer äga rum i Nässjö, Eksjö, Vetlanda och Gislaved under hösten 2016, producerade av curatorerna Therese Kellner och Nina Øverli.

I Nässjö samarbetar man med Konsthallen och intendent Lennart Alves tycker inte man ska missa ”We all start as strangers”.

— Främsta anledning att gå på det här är samma anledning som att gå på stadsvandring. Exklusivt här är att man inte får se byggnader utan istället lära känna människor som bygger upp staden, det är väldigt sällsynt att man får det, säger han.