— Det känns fantastiskt att fylla 100 år. Förut har jag alltid sagt att jag önskade att jag skulle bli 100 år, nu vill bli 110 istället, sa jubilaren när tidningen fick en kort pratstund med honom.

Enligt Israelsson är god kosthållning och mycket motion receptet för de som vill bli gamla.

— Jag har ätit bra och dansat och motionerat mycket. Kroppen är 100 år idag, men huvudet är bara 60. Undrar du varför? Jo, jag jobbade vid SJ i 40 år och då behövde jag inte använda huvudet, skämtade Israelsson.

”En unik person”

Nässjöprofilen firade högtidsdagen, i lördags, med ett Öppet hus för speciellt inbjudna gäster. Bland de cirka 170 gästerna som hörsammat inbjudan fanns släkt och vänner till jubilaren. Även välkända finansmän, Aktiespararnas vd Carl Rosén, politiker och representanter för bland annat Kungliga Vetenskapsakademien, det lokala föreningslivet och flera lärosäten fanns på plats.

— Jag är en stor beundrare av Aktiestinsen, han är helt fantastisk, sa finansmannen och entreprenören Anders Wall och fick medhåll av sin fru.

— Det är inte alla bangårdsarbetare som slutar som mångmiljonärer och som dessutom stöttar olika föreningar och andra i samhället på ett så fint sätt som Lennart gör. Han är verkligen unik, fyllde Charlotte Wall i.

Stora donationer

Jubilaren tog sig tid att prata med alla gästerna.

FAKTA: Lennart Israelsson

Lennart Israelsson föddes den 6 februari 1916. Han är bonddrängen som oväntat steg in i fi..

FAKTA: Lennart Israelsson

Lennart Israelsson föddes den 6 februari 1916. Han är bonddrängen som oväntat steg in i finansvärlden och slog den med häpnad.

Livet förändrades när Lennart Israelsson läste om aktieaffärer i en tidning. Han köpte därefter tre aktier, varefter intresset växte. Lennart Israelsson har minst sagt lyckats bra i finansvärlden. Som mest hade den nu 100-årige jubilaren 150 miljoner kronor i sin portfölj.

Annons

— Tänk att alla har kommit för min skull, det känns hedrande och förvånande, sa aktiestinsen.

Att många ville framföra sina gratulationer när möjligheten gavs är dock inte speciellt förvånande. Under årens lopp har Aktiestinsen fördelat donationer på sammanlagt 58 miljoner kronor.

Kungliga Vetenskapsakademien och Hälsohögskolan i Jönköping är några av de som har fått ta emot pengagåvor. Donationerna har i dag ett sammanlagt värde av nära 100 miljoner kronor.

Aktiestinsen har också stöttat föreningar och enskilda behjärtansvärda projekt, för att nämna ytterligare exempel.

Hur kommer det sig att du är så givmild?

— Vad skulle jag med alla de pengarna till själv? Det är mycket roligare att dela med sig till andra som kan ha glädje av dem, sa Lennart Israelsson.

I 100-årspresent hade Lennart Israelsson önskat sig penninggåvor. Önskemålet kan tyckas konstigt när man som han är god för mångmiljonbelopp. Men det fanns en baktanke. Pengarna skänks nämligen till ungdomsverksamheten i Nässjö FF.

Som tack bjöd klubbens flicklag, Flickor -02, på musikunderhållning. Lagets ledare överlämnade en matchtröja samt en fotboll.

Ungdomarnas framträdande följdes av flera tal. Och sin vana trogen delade Lennart Israelsson ut pengar. Flera stipendiater vid Hälsohögskolan i Jönköping fick motta varsin check under firandet.