Smålands Dagblad

Annons

Sveriges första reporterfotograf fångade Roosevelt på bild

Sveriges första reporterfotograf fångade Roosevelt på bild

August Strindbergs begravning, Karl XII:s gravöppning, besöken av engelske kung Edward Vii och amerikanske ex-president Theodor Roosevelt – dessa och flera andra remarkabla händelser i Stockholm på 1910-talet dokumenterades på bild av Sveriges förmodligen första och då enda reporterfotograf Alma Haag, född i Västergötland 1882.

Hej!

Artikeln är en del av vårt premiuminnehåll, vill du fortsätta läsa klicka nedan.

Annons

Thora Dardel väl värd egen biografi

1994 deltog den då 95-åriga författaren Thora Dardel i Bokens dag i Jönköping. Det blev hennes sista offentliga framträdande. Yvonne Teiffel intervjuade då kvinnan som lärde känna alla sin tids berömda konstnärer, författare, modeskapare och andra kulturpersonligheter. I en ny läsvärd biografi möter hon nu Thora Dardel igen.

Jönköpings första kvinnliga journalist

Yvonne De Geer, som skulle bli den första kvinnan på Expressens redaktion, tillbringade sin volontärtid på Smålands Allehanda i Jönköping. I boken "Aldrig en av oss" berättar hon om uppväxten och om hur hon, barnhemsflickan Eivor, adopterades av en adlig familj och blev Yvonne De Geer.

Även kungahuset ville ha damastväverskans alster

Damastväverskan Ulla Stenberg från Jönköping var en av de första kvinnliga företagarna i Sverige. Ryktet om hennes textilkonst nådde ända till kungahuset och på Europas världsutställningar fick hon medalj. I Stadsparken i Jönköping har en stig uppkallats efter kvinnan som med sitt väveri gjorde staden känd.

En skräddare har öppnat affär i Nässjö

Koasin Ahmadi lärde sig skräddaryrket i Afghanistan. I sin butik Shik Posh syr han upp, syr om och lagar kläder efter kundernas önskan.

Så ska stationsområdet i Nässjö rustas upp

De har ett av Nässjös bästa skyltläge, men utnyttjar det inte. I stället fylls industritomterna med bråte och illa åtgångna hus. Kommunen vill få fastighetsägarna att se potentialen.

Ungdomsmatch spårade ur – ledare anmäld till förbundet

En ungdomsinnebandymatch på Höglandet slutade med att domaren lämnade matchen efter att en ledare betett sig illa.
En skrivelse har nu lämnats till Smålands innebandyförbund.

Thage G: Regeringskrisen kan äventyra Sveriges och din ekonomi

– Det är angeläget för Sverige och hela befolkningen att vi får en stark regering. Omvärlden ser på oss med överraskande ögon och det kan på sikt påverka satsningar och investeringar i vårt land. Får vi en försvagad valuta i förhållande till andra länder försämras ekonomin för oss alla i det här landet och räntan stiger.

Jackson nära att bli hjälte efter Nässjökollaps: "Så jäkla frustrerande"

Marquis Jackson var nära att bli hjälte för hemmalaget med sina två straffkast i slutsekunderna. Efteråt var han mest irriterade över att laget tappat en stor ledning.
– Det är så jäkla frustrerande att vi inte vann matchen, sa han besviket efteråt.

Kommunstyrelsen i Sävsjö säger nej till öppna möten

Sävsjö håller fast vid stängda sammanträden för kommunstyrelsen, det tror i alla fall kommunstyrelsens ordförande. Frågan har dock inte lyfts, trots att Nässjö för två veckor sedan röstade ja till att öppna sina sammanträden.

Därför lämnar elitklubbarna Nässjö – ”Anser att de inte får inblick”

Det ser inte ut att bli allsvensk speedway i Nässjö nästa år.
Elitserieklubbarna avslutar samarbetet med NSK och startar istället ett eget allsvenskt lag.
– Vi får samla mer pengar och försöka komma tillbaka, säger Nässjö SK:s ordförande Jonny Sinkkonen.

Stor pensionärsfest på Kulturhuset

En pubkväll med underhållning lockade 120 danssugna pensionärer till Kulturhuset på fredagskvällen. PRO, som stod som värd för arrangemanget, är helnöjd med tillställningen och lovar redan nu att de kommer att fortsätta bli av.
Artikel 2 av 12
Thora Dardel väl värd egen biografi
Tillbaka till startsidan