Smålands Dagblad

Annons

Sveriges första reporterfotograf fångade Roosevelt på bild

Sveriges första reporterfotograf fångade Roosevelt på bild

August Strindbergs begravning, Karl XII:s gravöppning, besöken av engelske kung Edward Vii och amerikanske ex-president Theodor Roosevelt – dessa och flera andra remarkabla händelser i Stockholm på 1910-talet dokumenterades på bild av Sveriges förmodligen första och då enda reporterfotograf Alma Haag, född i Västergötland 1882.

Hej!

Artikeln är en del av vårt premiuminnehåll, vill du fortsätta läsa klicka nedan.

Annons

Jönköpings första kvinnliga journalist

Yvonne De Geer, som skulle bli den första kvinnan på Expressens redaktion, tillbringade sin volontärtid på Smålands Allehanda i Jönköping. I boken "Aldrig en av oss" berättar hon om uppväxten och om hur hon, barnhemsflickan Eivor, adopterades av en adlig familj och blev Yvonne De Geer.

Även kungahuset ville ha damastväverskans alster

Damastväverskan Ulla Stenberg från Jönköping var en av de första kvinnliga företagarna i Sverige. Ryktet om hennes textilkonst nådde ända till kungahuset och på Europas världsutställningar fick hon medalj. I Stadsparken i Jönköping har en stig uppkallats efter kvinnan som med sitt väveri gjorde staden känd.

Tingsrätt sänker ersättning till advokat - jobbade för mycket

Dödsboets målsägandebiträde la ner orimligt mycket förberedelsetid inför rättegången kring restaurangmordet. Den bedömningen gör Eksjö tingsrätt. Advokaten får betydligt lägre ersättning än vad hon krävt för att tillvarata familjens intressen.

Mordmisstanken hävs – man i Vetlanda släpps fri

Mannen som varit frihetsberövad sedan i tisdags misstänks inte längre för mord på en kvinna i Vetlanda. Mannen har släppts fri, skriver Sveriges Radio P4 Jönköping.

Eksjös räddningschef rapporterar från katastrofområdet: ”Största branden till ytan i svensk historia"

– Det är väldigt komplicerat och så vitt jag vet den största skogsbranden i svensk historia, säger Micael Carlsson, befäl för gruppen från Jönköpings län som åkte upp under onsdagen och torsdagen till katastrofområdet.
Sex lokala brandmän från Eksjö kommun finns just nu på plats för att stötta kollegorna i Dalarna där bränderna rasar för fullt.
– Det är väldigt komplicerat och så vitt jag vet den största skogsbranden i svensk historia, säger Micael Carlsson, befäl för gruppen från Jönköpings län som åkte upp under onsdagen och torsdagen till katastrofområdet.

Klart: 18 års fängelse för mordet på Nässjö Steakhouse

Den tidigare ägaren av Nässjö Steakhouse döms till 18 års fängelse för mordet på en 25-årig man som jobbat för honom på restaurangen.

Har gjort avtryck under mandatperioden

Sist ut i vår serie om de politiska partier i Sävsjö som ställer upp i höstens val är Vänsterpartiet. Den gångna mandatperioden har de varit minsta partiet med minst en ledamot i kommunfullmäktige, med just en ledamot. Men det är något man minst vill dubbla i höstens val.

Sommarskoj på Malmbäcksskolan- Vem hittar skatten först?

Malmbäcksskolan är fylld med sjörövarspråk, kartor och pirater. Det är sista dagen för kultur- och fritidsförvaltningens Sommarskoj och det firas på bästa sätt- med en spännande skattjakt.

Jordgubbsfest på tv-bondens gård

Under onsdagskvällen höll Västra Härads hushållningssällskap sin årliga jordgubbsfest. Denna gången hemma hos Johan Pettersson som 2017 var med i tv-programmet "Bonde söker fru".

Blir ingen prövning av demokratin i kyrkan

Rune Aldeborg ville få prövat om kyrkorådet i Nässjö pastorat har för många ledamöter. Men Växjö stift har lyft ut hans fråga i beslutet menar han och är väldigt överraskad.
Artikel 2 av 11
Jönköpings första kvinnliga journalist
Tillbaka till startsidan