Det är inte många som förstår vår livssituation, än mindre hur det är att se sitt livsverk utvecklas till det bättre för att sedan störtas ner i avgrunden på grund av att vi inte får betalt för allt vi gör för landet Sverige.

Annons

Detta är något som alldeles för många mjölkbönder fått genomlida under senaste mjölkkrisen, eller jag kanske ska säga mjölkkatastrof. Att se vatten i affärerna som kostar mer än mjölken eller att man annonserar och marknadsför den populära havremjölken före vanlig, svensk, hederlig komjölk gör mig illamående. Ni konsumenter som väljer svenska livsmedel före importerat är vi evigt tacksamma för, ni andra som inte gör detta bör tänka om. Skulle Sveriges importvägar stängas för krig skulle maten i affärerna räcka i tre dagar. Väljer ni svenskt kommer det kosta några kronor mer men det gör mycket i slutändan. Tänk på allt blod, svett och tårar som ligger bakom just den produkten.

Befolkningen i Sverige är måna om att man vill ha kvar öppna landskap och hur får man det? Jo, genom betande kor. Om vi inte hade betande djur skulle all mark som inte är odlingsbar att planteras igen med skog. Är det så människan vill att framtidens land ska se ut? Vi kan importera mat men vi kan inte importera öppna landskap. Jag har redan sett alldeles för många gamla betesmarker som planterats igen. Flera generationers hårda arbete som bara försvinner. Våra förfäder skulle vända sig i graven om de fick se hur deras livsarbete såg ut nuförtiden. Det var inte så här de ville att Sverige skulle se ut när de en gång byggde det.

Jag är en ung, satsande bonde som i framtiden ska ta över en gård. För att detta ska vara möjligt måste något ske i lantbrukspolitiken. Politikerna måste börja värna om de få svenska bönderna som finns kvar och på oss som vågar satsa. Fortsätter det som det gör nu med svajande mjölkpriser, ökande bränslekostnader och stigande foderpriser, är vi snart ett minne blott. Det är många risker som måste tas för att våga bli en del av nutidens lantbruk, jag, som så många andra unga, är villig att ta dessa. Sverige skapades en gång i tiden med ett samarbete mellan bonden, mulen och klöven. Detta är något som jag alltid kommer att kämpa för, klöven och mulen får aldrig komma att försvinna. Ekvationen är enkel. Ingen bonde, inga kor, inga öppna landskap, inget Sverige.

ERIKA THOR, ur en ung, satsandes bondes huvud, Eksjö