Rånet skedde i skoaffären i Fenixgallerian, mitt på dagen den 23 mars i år. Enligt Eksjö tingsrätt ska tonåringen ha begått gärningen under inflytande av en allvarlig psykisk störning, men hans agerande var enligt rätten planerat och fullt målmedvetet.

Under rättegången berättade tonåringen till exempel att han var i behov av pengar och att han tidigare hade funderat på att begå gärningen.

”Det är högst sannolikt att det inte var en slump att han hade kniv med sig” står det i tingsrättens dom beträffande råntillfället och det tonåringen berättade under rättegången.

”Av målsägandes (affärsbiträdets) berättelse och av skadans utseende är det styrkt att det inte var en tillfällighet att han skar henne, utan att detta var en medveten handling” står det vidare.

Påföljden som Eksjö tingsrätt bestämde är att tonåringen ska överlämnas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Djupt sår

Annons

Rånaren tvingade till sig pengar från kassan på Nymans skor, samtidigt som blodet rann från den anställdes ansikte. Under rättegången beskrev affärsbiträdet att hon först inte förstod vad som hände när den knivbeväpnade unge mannen skar henne i hakan.

– Jag ser bara allt blod som rinner, sa affärsbiträdet under rättegången.

Såret som kvinnan fick, vid rånet, var en centimeter djupt och fick sys med flera stygn.

Polisen sökte intensivt efter rånaren, men det dröjde flera veckor innan polisen hade lyckats identifiera den misstänkte. Kort innan polisen skulle hämta in tonåringen till förhör ringde han själv polisen och erkände brottet.

Tonåringen vidhöll samma inställning och erkände även under rättegången. I sin dom konstaterar tingsrätten att mannens erkännande har starkt stöd i utredningen i övrigt.

Ska betala skadestånd

Vid rånet kränkte tonåringen affärsbiträdets integritet allvarligt. Han ska därför betala skadestånd på 42 970 kronor, enligt tingsrättens beslut.

Han ska även betala skadestånd till aktiebolaget som driver Nymans skor. I det fallet bestämdes skadeståndet till 23 440 kronor. Skadestånden ska delvis betalas solidariskt med tonåringens vårdnadshavare.

Utöver rånet dömdes tonåringen även för en ringa stöld av snusdosor samt för brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra föremål.