Svampsjukdomarna Cylidrocladium buxicola och Volutella buxi har funnits i Europa sedan 1990 och de sista åren har de även blivit ett problem i Sverige. Om sjukdomarna fortsätter att vara ett problem, kan det vara värt att se sig om efter alternativ till buxbomen. Här kommer fyra tips.

 

Ilex crenata

Frågor och svar med Henrik Bodin

Min granne hade mycket maskrosor och groblad i sin gräsmatta. Två försök med Stroller Plus+ T-..

Frågor och svar med Henrik Bodin

Min granne hade mycket maskrosor och groblad i sin gräsmatta. Två försök med Stroller Plus+ T-Kombi enligt anvisningarna och senare vattning hade ingen som helst effekt. Jag strödde då medlet bara direkt på ogräset på min gräsmatta. Ingen effekt! Efter en månad gick jag ned på knä och placerade medlet noggrant direkt på bladen. Kanske dog några små ogräs men de stora fick på sin höjd lite missfärgning. Ska jag fortsätta med medlet enligt min egen handpåläggningsmetod? Nu är jag desperat och planerar att med en liten pensel försiktigt lägga lite koncentrerad Round-Up på varje groblad.

Desperat gräsmatteinnehavare

 

Hej!

Stroller kombi har en viss effekt mot ogräs i gräsmattan men det är inte alltid som det fungerar. Så har du provat det några gånger utan resultat tycker jag du ska gå över till något annat medel. Några exempel är Round-Up i geléform som man stryker på bladen. Alternativt samma medel i koncentrat som försiktigt penslas på bladen på de växter som ska bort. Är det bara maskrosor och groblad kan du duscha med ogräsättika eller liknande mer miljövänliga medel mitt i bladrosetten och bränna sönder tillväxtpunkten och efter några upprepningar få bort ogräsen.

 

Kan du tala om vad detta är för en planta? Var på Jamaica i vintras, där jag hittade en kärna på stranden. Tog med den hem, satte den i jord och efter tre och en halv månad trängde denna lilla fina planta upp. Kärnan var platt, lite större än en persikas, men utan ”räfflor”. Vad kan det vara? Tror inte att den var så stor, som mangons kärna.

Karin Halvarsson

 

Hej Karin!

Jag har inte en aning. Men kanske någon av er läsare vet vad det kan bli och kan skicka in en ledtråd?

 

Skickar dig några blad från vår avenbokshäck för att få ett råd. Den är cirka fem år gammal och i god växt. Förra året upptäckte vi på två ställen rynkiga blad och råddes att behandla med Nissorun och gjorde så, utan synligt resultat. Skulle upprepa i samband med lövsprickningen i år, men avstod , då jag närmare läst på vad preparatet innehåller.

Angreppet är i år större än föregående år och sprider sig från de två ställen där jag upptäckte det förra året, trots att jag då klippte rent från synligt angripna kvistar.

Ulla Rydå L

 

Hej Ulla!

Du har fått något som heter avenbokskvalster. Det är en litet spindeldjur som lever på bladen under sommaren och som övervintrar i knopparna på vintern. Djuren suger näring ur de små bladen när de ska slå ut vilket får till följd att bladen i stället rullar sig i diverse konstiga former.

De medel som finns godkända för att bekämpa skadegöraren är svavel (Kumulus) och Raptol. Spruta med medlen på sensommaren när knopparna börjar bildas för nästa år. Spruta rikligt så att hela häcken blir täckt, medlet måste träffa skadegöraren för att ha effekt. Upprepa sedan behandlingen när knopparna böjar spricka upp på våren och efter några veckor igen. Förhoppningsvis kan du hålla ner angreppet och på sikt bli av med det.

Ilex crenata (Japansk järnek) är den växt som mest liknar buxbom i sitt växtsätt och utseende. Växten är vintergrön och har blad i storlek med buxbomens blad. I litteratur står det att växten knappt är härdig i Sverige men av egna erfarenheter vet jag att växten klarar sig bra i zon 3 och på de flesta ställen i zon 4. Det gäller bara att ge växten rätt förutsättningar. Det som är viktigt för att växten ska trivas är en mullrik och näringsrik jord som kan hålla och ge både näring och vatten. Lider växten brist på detta har den svårt för att klara vintern. De sorter som verkar vara tåligast är Convexa, Stokes och Green Hedge. Ilex crenata Convexa är mest lämpad som friväxande eller som formklippt . I vissa lägen kan sorten lätt förväxlas med vanlig buxbom. Sorterna Stokes och Green Hedge är mer lämpliga som klippta häckar men häckarna bör vara minst 20 centimeter breda och 40 centimeter höga.

 

Taxus

Taxus (idegran) är en vintergrön växt som kan ersätta buxbom om det är det formklippta och vintergröna man är ute efter. Växter skiljer sig en del i struktur men kan ändå uppfylla samma önskemål. De sorter som kan komma ifråga är Hilli, Green Mountain, Farmen och Repandens. Taxus media Hilli är den sort som är mest använd som häckidegran. Sorten har kortare barr och blir tätare än många av de andra sorterna. Sorten får inga röda bär. Sorten växer ganska rakt upp och passar som klippta små häckar. Det viktigaste för att växten ska trivas är näring och vatten speciellt under etableringen. Klipps sorterna Green Mountain och Farmen från början kan du få täta och exempelvis fina rundklippta buskar. Green Mountain blir lite mindre och tätare men ändå bredare än sorten Hilli. Sorten Farmen blir lite högre och bredare så den passar för lite större formklippta buskar. Vill du ha en låg formklippt häck på 20 centimeters höjd passar sorten Repandens.

 

Cotoneaster radicans

Cotoneaster radicans (småbladigt krypoxbär) är en grupp med många olika sorter som är mer eller mindre vintergröna. Denna växtgrupp skulle kunna ersätta buxbom som låg formklippt häck på de soligare och magrare områdena då oxbär är relativt anspråkslösa. Cotoneaster radicans har små blad som liknar buxbom, växer ganska krypande men som klippt kan den bli tät och få en höjd på 20 centimeter. Blommar med vita blommor på våren och en del sorter får iögonfallande röda bär på hösten.

 

Berberis

Inom släktet berberis finns flera arter som är vintergröna. Berberis candidula (silverberberis) är en riktigt taggig buske på cirka 50 centimeter som har smala mörkgröna blad. Kan formklippas till klot. Trivs i de flesta lägen och klarar sig oftast upp i zon 4. Berberis julianae (långbladig berberis) har ett mer upprätt växande växtsätt. Blir omkring 1,5 meter hög och får vackert bågformade grenar om den inte klipps. Det främsta kännetecknet på denna taggiga buske är de mörka läderartade bladen. Får en viss gulröd nyans på bladen under vintern. Är något känsligare men brukar klara sig upp i zon 2-3. Dessa berberisar är vintergröna och kan då ersätta buxbom som en lägre vintergrön växt i våra varmare delar av länet.