Sofia Rosenquist företräder nomineringsgruppen Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan och stod som nummer tre på valsedeln för Njudungs och Östbo-Västbo valkrets. Hon är också ledamot i kyrkomötet.

Anita Andersson företräder Socialdemokraterna för samma valkrets i stiftsfullmäktige, Maria Gerdås är en politiker för Frimodig kyrka, också i stiftsfullmäktige.

Annons

Ett annat namn Isak Öhrlund, Malmbäck, som stod som sjätte kandidat för Socialdemokraterna kom inte med. Han är däremot ledamot i kyrkomötet.

Stiftsfullmäktige har totalt 51 mandat. Fördelningen är följande: Arbetarepartiet - Socialdemokraterna fick 14, ett mandat mer än vid förra valet. Borgerligt alternativ har 3 mandat, en minskning med ett mandat. Centerpartiet fick 11 mandat, lika många som tidigare valet. Frimodig kyrka fick 4 mandat, ett mindre än tidigare. Kristdemokrater i Svenska kyrkan fick 2 mandat, en minskning med ett mandat. Miljöpartister i Svenska kyrkan har kvar ett mandat. Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan har 9 mandat, samma som vid förra valet. Sverigedemokraterna fick fyra mandat och det är ökning med ett mandat. Vägen fick inte något mandat, de fick förra valet två. Vänstern i Svenska Kyrkan har som tidigare ett mandat och Öppen kyrka har 2 mandat, en minskning med ett mandat.

De tre största partierna är Socialdemokraterna, Centerpartiet och Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan.

Det var 360 072 som var röstberättigade. Av dem har 63 852 lämnat sin röst. Av dem var 1 442 röster ogiltiga.

Det var fler som röstade i årets val. Röstdeltagandet var 17,73 procent som kan jämföras med valet 2013 som då hade 13,22 procent röstdeltagande.