Han hade 1 000 föranmälda, men när alla väl var på plats var de närmare 2 000 uppskattade han från tippkärran som utgjorde scenen på måndagen.

— Vi är inte längre bort än att man kan gå hit från Nässjö, konstaterade han och tittade ut över publikhavet.

— Det har inte varit så här många i Isåsa på minst 300 år, fortsatte han skämtsamt.

Stod i väntan

På baksidan av ladugården väntade alla på årets höjdpunkt för korna, friheten ut i hagen och vårbetet.

— Det är inte så mycket med det just nu så de undrar väl hur husse tänker som släpper ut dem. Vi får hoppas värmen sätter fart på gräset, sa Svante.

Annons

Så öppnades dörren och publiken hade fått förmaningen att inte skrika och applådera. Sextiotalet kossor är både blyga och försiktiga med så många gäster på besök.

Men nyfikenheten tog snart över hand och korna krumbuktade gladeligen med svansen i vädret under ett förtjust råmade. Det skuttades i hagen så gruset dammade på gården.

Tionde generationen

Svante kunde berätta att släktens anfäder kom till Isåsa år 1718 och har sedan dess brukat jorden. Hans son Anton Johansson är den tionde generationen lantbrukare utan uppehåll.

Det lokala gårdsmejeriet som säljer närproducerad mjölk och grädde har varit i drift lite drygt ett år i nuvarande företagsform. Man levererar till tre lokala butiker i Nässjö och Eksjö. Överskottet av mjölk hämtar Arla.

Gården har 70 mjölkkor och 100 ungdjur totalt.

Inte som förr

Med på trädgårdsfesten med korv, glass och mjölk, så klart, fanns Svantes bror Bengt Johansson. Han minns barndomens kosläpp.

— På den tiden hade djuren stått tjudrade i ladugården. I dag är det lösdrift. Vi släppte bara ut fyra, fem kor åt gången då. Alla hade ju horn och det var stor risk för skador, berättade han.

Korna som betar i hagen nu har inga horn.

Svante Johansson var naturligtvis väldigt glad över gensvaret.

— Det är just all uppmuntran och glada tillrop som vi får för våra produkter som gör att man orkar med allt arbete, sa han.

— Med kosläppet vill vi ge Nässjöborna något tillbaka.

All produktion sker på gården, från mjölkning till paketering.