— Det här är fantastiskt, säger Anna Sundling, äldrepedagog som jobbar för Nässjö kommun.

— Jag vet att han gärna vill att pengarna ska gå till seniorer i Nässjö, säger hon och syftar på Lennart Israelsson.

Kommunen gör en del ihop med studieförbund och därför hamnade Anna på två av fyra möjliga platser bland stipendiaterna i år. Hon har fått förut också.

Hon snodde den

”Lust till livet hela livet” heter det första projektet som Anna Sundling ihop med Ingrid Klingberg Calås, Forserum, sökte pengar till.

Det låter bekant?

— Ja, jag snodde helt enkelt den rubriken från kommunens äldreomsorgsvecka i höstas, medger Anna.

— Vi fick förra året också, då tror jag vi kallade det en guldkantad vardag. Vi hittade på guldkantssaker helt enkelt och det är en fortsättning på det.

— Jag har fått till mig av många seniorer att ”du söker väl igen”. Även från Aktiestinsen själv, avslöjar Anna.

Fick komma ut

Annons

För pengarna blev det bland annat utflykter, till exempel en till Soludden en ösregnsdag i maj, en annan till fabriksmuseet i Huskvarna. Allt med bussar anpassade för att personer med rullstolar eller andra hjälpmedel, äldre som inte kommer ut så ofta, skulle kunna åka med, från särskilt boende.

— Sedan önskar seniorerna mycket själva, gott och trevligt fika och rolig underhållning. Även en del uppmuntran blev det för dem som jobbar på Mötesplatsen på Parkgården, Sturegården och Forsbacka och på Träffpunkten som numera finns på Parkgården, berättar Anna.

”Äldre på vift” heter ett projekt där Anna bara var medsökande, huvudsökande var Marie Hammarin och Madeleine Svärd.

Drar ut på jakt

— Vuxenskolan tänker ha studiecirklar på kommunens alla tolv äldreboenden, kanske jakt och fiske med en avslutning som betyder en fiskeutflykt på Nömmen eller att följa med ut på jaktpasset. Mat och dryckesprovning, fågelskådning och annat kan det vara.

— Det ska vara roligt att åldras i Nässjö kommun, säger Anna. Sammanlagt var det 300 000 kronor till de här två projekten.

Mer Nässjöutdelning blev det: Sofi Fristedt fick för projektet ”Geoteknik för åldrande”.

— Mitt projekt handlar om att involvera äldre personer i utveckling av ny teknik och teknik-relaterade lösningar som underlättar vardagslivet, berättar hon.

— Mycket av den teknik som finns idag är inte utvecklad ur detta perspektiv. Man frågar sällan vad äldre vill ha och hur de vill ha produkter och tjänster. Vi kommer att intervjua äldre och observera i vardagssituationer för att fånga behov och problem. Därefter kommer vi att utveckla beskrivningar som kommer att användas för att tillsammans med äldre personer, personal, entreprenörer och forskare utveckla nya goda idéer, till exempel ny teknik, ny utformning av befintlig teknik som passar äldre, säger hon.

Det fjärde projektet som fick pengar var ”Livets väv”, sökt av Anette Berglund, Eva Larsson och Lisbeth Johansson, Jönköping.