Under måndagsförmiddagen stod det engelska språket i fokus på Brinellgymnasiet. Då fick elever som läser avancerad engelska se på teater eller lyssna till en föreläsning av Louise Halvardsson.

Mitt i en korridor stod en man i en grå trenchcoat och lockade till sig uppmärksamheten från det 50-tal elever som också befann sig i korridoren. Han ledde dem sedan in i ett klassrum. Sen satte teatersällskapet Big Wheel Company, med Roland Allen och Alex Hiscooks, ingång med "the big book show". En föreställning om hur man analyserar böcker.

Scen ur bok

Teatern började med en scen ur boken "The big sleep" där en privatdetektiv har ett samtal med en ung kvinna. Den fortsatte sedan med att Roland Allen läste högt ur boken "ondskan". Hans knaggliga svenska möttes av högljudda skratt från publiken.

Annons

Under hela showen fick eleverna, som alla läser engelska 7, vara med på olika sätt genom att svara på frågor och delta i lekar.

Samtidigt pågick en föreläsning i aulan för de elever som läser engelska 6. Där presenterade Louise Halvardsson sin bok "Svenglish" som handlar om kulturella skillnader mellan England och Sverige.

— Jag hade en stor livskris när jag fyllde 30. Jag hade då bott i England i 10 år och hade tankar på att flytta tillbaka till Sverige, säger Louise Halvardsson.

När hon fyllde 30 hade hon upplevt allt hon ville i livet, resa, träffa sin stora kärlek och ge ut en bok.

— Jag kände att nu är jag redo att dö, säger hon.

Det var då hon kom på bokprojektet "Svenglish". Ett projekt som gick ut på att bo hos 30 familjer i 30 veckor, 15 i England och 15 i Sverige. Hon samlade sedan alla sina upplevelser från projektet i boken. I dag är hon ute och föreläser om vad hon upplevde.