Den klassiska semlan härstammar från 1500-talet. Den har sedan dess varit ett av våra mest älskade bakverk. Det ligger i tiden att förnya traditioner, och efter att den så kallade wrapsemlan gjorde succé förra året bestämde sig Thimons konditori för att ta det hela ett steg längre.

Modern variant

Markus Ekelund, en utav ägarna, har uppfunnit en Semmel-smoothie, eller "semoothie", som han kallar den själv.

— Jo, förr i tiden kallades semlan för "hetvägg". Då åt man den i tallrik tillsammans med varm mjölk. Jag ville göra en modern variant på detta, och då kom jag på idén med semoothien, förklarar Markus Ekelund.

Hur går det till?

Man börjar med att värma och skumma mjölk.

— Sedan häller man mjölken i en mixer innan man, helt brutalt, släpper i en semla i alltihop. Sedan kör man tills det blir flytande, och då häller man upp semoothien i en kopp och pudrar med kanel.

Vad tycker kunderna?

Semoothien har funnits på menyn i en dryg vecka och har under tiden mötts av blandade reaktioner. På konditoriets Facebooksida kan man läsa kommentarer i still med både "Vilket trams. En semla ska vara en semla!" och "Underbart och lekfullt. Mums!"

— Många som sett skylten har först trott att det är ett skämt. Men alla som provat har blivit positivt överraskade, säger Markus Ekelund.

"Tydlig smak"

Emil Thörn, 26, är en av de som provat semoothien.

— Oj, jag var inte beredd på att den skulle vara varm, men det var passande. Den är väldigt söt och har en tydlig smak av semla. Jag blev överraskad faktiskt. Det här är verkligen inte min sista!…

Uppfinningsrikt café

Markus Ekelund menar att det är både kul och viktigt att experimentera.

— Vi försöker alltid hitta på nya saker, och det är ju såklart roligt att vara först med någonting. Titta bara på wrapsemlan från förra året. Semlor har alltid sålt, men den lyckades höja en hel bransch. Nu vet jag inte om semoothien kommer ha samma effekt, men det är ju kul när man hittar på saker som det snackas om.