Till Sävsjö reser skyttar från bland annat Trinidad, Japan, USA, Iran, Australien och Indien, men det är de fyra nordiska länderna Sverige, Norge, Finland och Danmark som framför allt står för deltagarsifforna.

I skrivande stund är 611 skyttar anmälda till Swedish cup 2016. Tidigare år har det rört sig om fem sex nationer som deltagit, medan det i år har fått sig ett uppsving.

Varför har det blivit så många fler länder?

— Den här gången lades cupen även ut i den internationella kalendern, vilket kan vara en av anledningarna, förklarar tävlingsledaren Mikael Svensson. Men sedan har det också mycket att göra med kontakter.

Det är tolfte året som Swedish cup arrangeras på Sävsjö skyttecenter, där det handlar om luftgevär och luftpistolsskytte på tio meters avstånd. Vid starten för tolv år sedan var det 220 skyttar som tävlade, medan det i fjol var 632 deltagare, vilket också är det stående rekordet.

Skyttarna kommer att tävla tre dagar med en start om dagen och så hålls en final i varje klass. Det är framför allt klasserna dam, herr och dam- och herrjunior som skyttarna tävlar i.

Annons

— Det har blivit något av en tradition, konstaterar Paul Larm, instruktör och tränare. Sävsjö är skyttemeckat.

Det finns 40 banor i skyttecentret, vilket gör anläggningen till norra Europas största. München är det enda som konkurrerar med sina 80 banor.

— Skyttesporten är väldigt stor i Tyskland, fortsätter Mikael. Men i Sverige har vårt förbund fler medlemmar än hockeyförbundet.

Värdefull tävling

De 27 elever som går på Skyttegymnasiet i Sävsjö i dagsläget ska också vara med och tävla under cupen.

— Många ledare i andra länder, liksom våra, tycker att den här cupen är värdefull för sina elever. Den ligger bra i tiden, med det stundande Europamästerskapet till våren. Det ger en bra fingervisning om vart skyttarna är på väg.

— Sedan tittar det in allt fler Sävsjöbor som är nyfikna på sporten. Det har blivit väldigt publikvänligt och sedan har vi runt 5 000 inloggade som ser på vår livesändning under cupdagarna.

Michaela Arvidsson har tävlat i drygt tio år och är en av dem som ska delta i cupen. Hon studerade på Sävsjös skyttegymnasium, en plats hon återvänder till för att öva.

— Jag gick fyra år på Skyttegymnasiet och tränar nu fritt här. Det som är bra med Swedish cup är att jag kan känna mig hemmastadd med banan, avslutar Michaela som härnäst har siktet på OS.