Pingstkyrkan i Vrigstad arrangerar även sommarfester för de nyanlända, samt låter barnen resa till exempelvis lekland.

Thomas vill även lyfta sticknings- och språkkaféet för nyanlända på Lyktan/Pingstkyrkan på tisdagar, där ansvariga är Gudrun Wilhelmsson och Lisbeth Svensson.

Men nytt är alltså ett odlings- och integrationsprojekt med deltagare på flera platser i samhället.

Får bidrag

För detta har kyrkan fått ett integrationsbidrag beviljat av Sävsjö kommun, samt erhållit medel från Pingst Fria församlingar.

Annons

Det är totalt 45 odlingslotter som har placerats ut, fördelat med 20 på Granbacken, tio på Vrigstadgården och ett 15-tal i Biskopsbo.

Större intresse

Minst 45 nyanlända är engagerade i odlingsprojektet, plus deras respektive familj utöver det.

— Vi hade kanske räknat med hälften så stort intresse. Men när vi skickade ut intresselistorna så visade det sig vara precis tvärtom.

Många av deltagarna har odlat i sina hemländer och sitter därmed redan på en hel del kunskaper, vilket är bra då de själva ska sköta odlingslotterna.

Pingstkyrkan lät dem själva välja vad de ville så utifrån en katalog, och det är alltifrån lökar, morötter och sallad till koriander och sommarblommor som ska växa fram i sommar och höst.

Intill odlingslotterna på Granbacken finns även en fri bit land för odling av potatis.

— De blev så oerhört glada när de såg sina inplastade namnskyltar på varsin odlingslott, sammanfattar Thomas med en märkbart rörd röst. Att de får ha något eget efter allt de har varit med om är värdefullt.