– Det jag jobbar med är att få ner tvångsåtgärderna. Tvångsåtgärderna inom psykiatrin måste bort, säger Bo Hejlskov Elvén, till tidningen strax innan föreläsningen.

– Jag jobbar med hur man får bort fasthållning och liknande inom psykiatrin. Det gör vi primärt genom att vi jobbar annorlunda, så att den typen av hotfulla situationerna inte uppstår. Det handlar om ett tänkande kring hur vi förhåller oss till patienten och så handlar det om metoden vi använder, tillägger han.

”Kan inte skylla på patienten”

Bo Hejlskov Elvén var en av tre finalister till Stora psykologipriset år 2013. Han har utvecklat ett nytt arbetssätt, som handlar om det lågaffektiva bemötandet. Metoden används bland annat vid arbete med individer med problemskapande beteende inom psykiatrin.

– Metodens utgångspunkt är hur vi hanterar barn, ungdomar och vuxna med beteendeproblem i vardagen. Utgångspunkten är inte beteendet i sig, utan hur vi hanterar personerna, sa Hejlskov Elvén.

Inom psykiatrin finns en tradition att skylla på patienten om en situation går över styr, enligt Hejlskov Elvén. Men affekt smittar av sig, menar han och påpekar att det är personalen inom psykiatrin som är ansvariga för att situationen blir bra.

– Det är väldigt, väldigt viktigt att förstå att man som personal ansvarar för kvaliteten på arbetet. Man kan inte skylla på patienten eller på nåt annat. Man måste förhålla sig till att ”blir det bra så är det för att jag har gjort det bra, blir det dåligt är det för att jag kunde ha gjort det bättre”, säger Bo Hejlskov Elvén.

– Att skylla på patienten motsvarar ungefär att skylla på domaren i fotboll, eller att skylla på maskinen i industrin. Det funkar inte så, tillägger han.

Metoden går ut på att hantera, utvärdera och förändra.

Annons

– Personalen är inte där för att kontrollera patienten, utan för att patienten ska må bra och funka bättre. Varje möte ska innebära en bättre funktion för patienterna, säger Bo Hejlskov Elvén.

Kan användas av föräldrar

Metoden står på flera ben. Neouropsykologin, alltså hur hjärnan funkar och samspelet mellan människor utifrån olika förutsättningar, och stressforskningen är de stora faktorerna. Det handlar om problemlösning och konflikthantering.

– Har jag ett problem måste jag hitta ett sätt så att patienten inte hamnar i en eskalering av konflikten på grund av mitt beteende. Det betyder att jag inte ska gapa och skrika, det betyder att jag inte ska kräva ögonkontakt, det betyder att jag inte ska ta tag i patienten med spända muskler för då blir patienten också spänd, för det smittar av sig, säger Bo Hejlskov Elvén.

– Istället ska jag på något sätt ”pysa” situationen. Det är personalens uppdrag att göra det, det är inte personalens uppdrag att fostra psykiatriska patienter, fortsätter han.

Metoden kan enkelt översättas till föräldraskapet, situationer på förskolor och äldreboenden.

– Det gör ingen skillnad var det är någonstans. Det här handlar om varje situation där vi står i en maktsituation. Vi tillämpar detta arbetssätt i allt från demensvård till förskola. Föräldraskap också. Hur hanterar du en treåring? Det behöver du göra på precis samma vis som med en psykiatripatient, för treåringen funkar på många sätt som en del av de personer som vi träffar på inom omsorgen, säger Hejlskov Elvén.

– De skriker på samma vis, de kastar möbler på samma vis och slåss på samma vis. Treåringar är den våldsammaste gruppen vi har i hela samhället. Det finns forskning som stöder det, tillägger han.

Populär föreläsning

Bo Hejlskov Elvén är utöver legitimerad psykolog en prisbelönt föreläsare. Han har skrivit flera böcker, bland annat med inriktning på psykiatri, ungdomsvård, demensvård, föräldrar och förskolan.

Föreläsningen i Nässjö var en av årets höjdpunkter under den elfte upplagan av temaveckan. Aulan på Brinnellgymnasiet var fullsatt av vårdanställda, skolpersonal och andra intresserade när Bo Hejlskov Elvéns föreläsning började.

– Hela psykiatriveckan har ett fantastiskt utbud, men Bo Hejlskov Elvén är nog absolut den programpunkt som verkar intressera flest. Biljetterna till den här föreläsningen tog slut på några minuter, berättar Berit Gustafsson, verksamhetsutvecklare på psykiatriska kliniken.