Det finns en stolthet över möbelindustrin i samhället. Med stiftelsen Lehmanns Verkstad i Bodafors och eldsjälarna Leif Burman och Mikael Löfström händer det saker på gatan.

Tre månader i sommar ska kaféet hålla öppet tillsammans med ett bed & breakfast berättade Maja Larsson för politikerna i samhällsplaneringsnämnden som hade stannat på sin busstur för en kaffepaus.

Med kaféet vill man lyfta fram dekopören Julius Lehmann välbevarande verkstad från början av förra seklet. Han tillverkade möbler med intarsia och alldeles intill ligger hans bostad Villa Svea.

Ska bli kalrt

Bageriet är just nu bara ett skal med kakel på väggar och golv. Men om en månad ska det stå klart att använda lovade Maja.

Kaféet var inte enda anledningen till besöket i Bodafors. Politikerna passade också på att titta på förfallna hus, ganska många faktiskt. Det är bostäder som övergivits eller som inte sköts och därför hamnar på nämndens bord med krav på åtgärder.

Se det vackra

Men det finns också vackra hus påtalade ordförande Ann-Chatrin Gunnar (C) när bussen åkte längs gatorna. Hon pekade på snickarglädjen många fastigheter har. Pampiga bostäder som åldras med charm.

Runneryd förändras

Annons

I centrala Nässjö for bussen genom stadsdelen Runneryd. Här bygger bostadsbolaget Linden om hyreshus och nya Runnerydsskolan växer fram.

Brinells högstadium ska byggas ut längs ena långsidan framkom av planarkitekt Erik Almquist som höll i mikrofonen och guidade.

Detaljplanen för området kring Eldonfabriken ska göras om från industri till skola, handel och kontor. Nässjö lärcenter har ett tidsbegränsat bygglov för sin verksamhet i lokalerna tills planändringen är gjord.

Lägenhet med växthus

Bussen fortsatte till stadsdelen Ingsberg och bostadsrättsföreningen Kavalleriet där folk har börjat flytta in. Det är 24 lägenheter och tre radhus som byggts. Nämndens politiker noterade att grunden till ett växthus på gården är lagd.

Hyreshus i Folkets park

Grenna Hills heter företaget som bygger fastigheten. Det fortsätter nu bygga fyra hyreshus i det forna Folkets park med totalt 32 lägenheter. I samma område uppför Nässjöföretaget Byggkompaniet AB seniorboenden och där har ytterligare fyra villatomter beviljats bygglov.

Sörängshus rivs?

Bussen gjorde en avstickare till Sörängsrondellen. Här ska en ny detaljplan utredas som omfattar marken kring den gula byggnaden och röda ladan. Vad som ska bli här framkom inte, men det kan bli aktuellt att riva det gula huset trodde ordförande Ann-Cathrin Gunnar.

— Men det är inte Citygross som ska etablera sig här, sa hon.

Längre in i skogen förbereds marken för Biltemas etablering.

Max Hamburgare har fått klartecken att börja bygga alldeles intill möbelföretaget Mio av nämnden.

Innan bussen lämnade stadsgränsen berättade Erik Almquist hur Södra vägens utbyggnad ska ske i fyra etapper. Första delen byggs mellan Kvarntorpsrondellen och Isåsavägen.

Framtidsplanerna för Åkershäll nämnde han och så tittade man på tomterna som nu ska säljas i Alsberg.