IT-guide är ett projekt som startade i Örebro 2010, och som sedan dess har spridit sig till 18 kommuner. Och nu är det Sävsjös tur.

Projektet går ut på att unga ska lära seniorer om internet, något som är efterfrågat av kommunens äldre.

— När hade workshop för äldreplanen förra hösten var detta nåt som kom upp från seniorerna själva, att man önskade att lära sig mer om IT, säger Therese Rostedt, utvecklingsledare på socialförvaltningen.

Guiderna kommer att arbeta på olika träffpunkter, och i slutet av oktober startar de två första, en på biblioteket i Sävsjö och en på IM Vrigstadgården. Ungdomarna kommer att lära seniorerna hur man använder internetbanken, Facebook, mobiltelefon och surfplatta.

— Det finns de som behöver lära sig ganska mycket, medan andra vill lära sig hur man använder sociala medier, säger Rostedt.

Gymnasieelever

Annons

IT-guiderna rekryteras bland nyanlända ungdomar med god datavana och som har koll på det svenska språket. Information kommer att delas ut på Aleholmsskolan, och sedan får de som är intresserade skicka in en ansökan.

— Det här är ett betalt jobb, och rekryteringsprocessen för tjänsterna är de samma som för vilket jobb som helst, säger Ywonne Gill, informationschef på Sävsjö kommun.

Alla som ansöker kommer att få komma på en arbetsintervju, och sedan kommer tio personer att anställas.

— Vi vill få ut både unga och nyanlända på arbetsmarknaden, och det här blir en god arbetslivserfarenhet, menar Rostedt.

Goda resultat

Enligt Ywonne Gill har projektet fått goda resultat i de kommuner där verksamheten förekommer. Bland annat har de äldre fått lättare att kommunicera med nära och kära, samt fått en enklare vardag och kan hänga med bättre i samhällsutvecklingen.

För ungdomarna ger arbetet möjlighet att lära sig mer om det svenska språket och samhället, samtidigt som de får skapa nya kontakter och kan känna sig betydelsefulla.

— Det har även visat sig att de ungdomar som arbetat som IT-guider inom projektet har haft lättare att få nya jobb senare i livet, vilket är väldigt positivt, säger Ywonne Gill.

Projektet finansieras av bidrag från länsstyrelsen, och kommer att vara helt kostnadsfritt seniorerna.