Regerande världsmästaren Tai Woffinden är på god väg att försvara sin titel, som ledare av GP-serien. Även i ligorna har han stormat fram och plockat gott om poäng för alla sina klubblag.

Därtill har han vid sidan av ovalen haft ett välgörenhetsprojekt, som avslutades i och med Cardiffs Grand Prix, dit han cyklade för att samla in pengar till ett barnsjukhus.

Men någonstans där tog även Tai Woffindens energi slut och under gårdagens match mellan Elit Vetlanda och Västervik sågs Woffinden sovandes i depån mellan heaten till och med.

I dag kom beskedet att Tai Woffinden tar paus från all speedway fram till lag-VM om två veckor på grund av en stressrelaterad sjukdom, vilket innebär att han kommer att stå över Elit Vetlandas match mot Piraterna på tisdag.

– Jag behöver lite ledigt och förhoppningsvis kommer jag tillbaka ännu starkare till lag-VM, säger Woffinden till VM-arrangörens hemsida.

Tais paus kommer inte som en överraskning för Elit Vetlanda, tvärtom har sportchefen Bo Wirebrand haft minst ett finger med i spelet.

– Jag har i allra högsta grad varit inblandad. Proppen gick ur efter Cardiff och han har varit uppe i övervarv. Jag har sagt till honom att han måste lugna ner sig. Det kommer att bli en viktig höst både för hans egen skull och för lagen han åker för, säger Bo Wirebrand.

Hur han ersätter Woffinden i laget har han redan klart för sig, men det är inget han vill offentliggöra ännu, då förarna själva inte har fått något besked om laguttagningen till på tisdag ännu.

– Vi vill gå runt på alla förare fram till lag-VM, därefter ska allting klaffa, säger Bo Wirebrand.

Att Elit Vetlanda har en tämligen trygg serieledning är en del i att Woffinden nu kan ta den paus han behöver utan press från Elit Vetlanda.

– Men samtidigt är det kul att andra förare får chansen. Läget är angenämt, säger Bo Wirebrand.