På tisdagseftermiddagen gick företaget Strukton Rail AB, som bygger, driver och underhåller järnvägssystem, ut med att det kan handla om att 50 tjänster ska bort.

– På torsdag kommer vi att ha ett möte med facken för att inleda förhandlingar. Anställa har i dag (läs tisdag) fått mejl och information på intranätet om den här neddragningen, berättar Gunnar Strömberg, HR-chef på Strukton Rail.

– Västerås, Stockholm och Skåne är tre områden där vi tror att det kan bli fler än fem som vi kommer att göra oss av med, fortsätter Strömberg.

"Finns risk"

Företaget har ett kontor i Nässjö som tillhör den södra regionen. Om anställda där kan komma att drabbas svara Gunnar Strömberg:

– Det är inte omöjligt att det blir nerskärningar i Nässjö. Det finns risk att det kan bli personal där. Men i nuläget har inte de fackliga förhandlingarna startat än.

Nedskärningar på 1,5 miljarder kronor i Trafikverkets budget har meddelats för 2015/2016. Därför ingår varslet i företagets åtstramning samt en anpassning till den vikande marknaden.

Facklig förhandling

Det kan dröja till slutet av året innan någon blir direkt berörd menar Strömberg.

– Räknar man in Las-listor, överläggningar, diskussioner av individer och uppsägningstider så kan det nog i snitt ta tre månader. Men det går inte att säga innan vi har fört dialoger med de fackliga företrädarna, säger han.